Кои са най-могъщите хора в Русия след президента Владимир Путин? За да намерим отговора просто трябва да погледнем в класацията на „Форбс“ за най-богатите руснаци.
Така наречените олигарси са продукт на приватизацията на държавните компании през 90-те години на XX век, цитира vesti.bg.

Тогава администрацията на президента Борис Елцин търси начин да стабилизира мудните и лошо управлявани гигантски предприятия, останали от времето на СССР и да напълни държавната хазна.
От „Онексим“ - единственият акредитиран от Националната банка на Швейцария руски кредитор, му предлагат лесен изход – дълг срещу собственост.

Сделката е ратифицирана през 1994 г. и с нея реално се отваря пътят на Русия към пазарната икономика. „Онексим“ дава заеми на руското правителство в замяна на временен контрол върху държавни предприятия, с една уловка, ако парите не бъдат върнати, дружествата стават собственост на банката.

През 1998 г. Русия фалира, спирайки плащанията по дълга си, въпреки че МВФ и Световната банка ѝ отпускат спасителен финансов пакет от 22,6 млрд. долара. Години по-късно се оказва, че около 5 млрд. долара от въпросната сума са изчезнали още с превеждането им по сметките на Кремъл.

Самата „Онексим“ също фалира и така нейните кредитори придобиват редица държавни предприятия.
Голяма част от управлението на настоящия руски президент, който реално идва на власт през 1999 г., минава в поставянето на руските олигарси под контрола на държавата.

Ето петте най-богати руснаци, избягали или останали под властта на Путин.

На пето място е Владимир Гусинский. Първоначално той се включва в армията, а по-късно е шофьор на такси, преди да се насочи към медиите. Основател е на първия частен вестник в Русия след разпадането на СССР, както и на сателитна телевизионна мрежа. Няколко пъти е арестуван, обвинен в измами и съден.

Четвърти е Борис Березовски. Той притежава докторска степен по математика и физика. Направил е цяло състояние, като е купил акции в автомобилната компания „Автоваз“. Притежавал е акции и на самолетна компания. Също така е контролирал голяма част от индустрията за производство на алуминии, както и телевизионна мрежа. Обвинен е в измами и пране на пари. Намира политическо убежище във Великобритания.

Трети е Михаил Прохоров. Син на основателя на съветския национален спортен комитет, което обяснява защо е пристрастен към атлетиката и тренира по два часа всеки ден. Как е направил парите си? Той притежава половината от най-голямата златна мина в Русия, както и компании за никел и паладий. Притежава и голяма част от най-голямата компания за производство на алуминий в Русия.

Вторият по богатство руснак е Владимир Потанин. Завършил е елитния университет по международни връзки в Москва и произлиза от богато семейство. Работил е в съветския борд за търговия преди да направи голямо състояние. Първоначално е търгувал със скрап, а с парите, които изкарал от търговията, отваря две банки. Успява да спечели състояние преди икономическата криза в края на 90-те години на XX век, а след това и да ги запази.

Първи е Роман Абрамович. Осиновен е, когато е на 4 години. Започва своята кариера, продавайки гумени патета и чрез контрабанда на стоки. Направил е състоянието си заедно с Борис Березовски чрез инвестиции в петата най-голяма нефтена компания. По-късно Березовски бяга от Русия и продава своя дял. Към момента Абрамович е един от най-богатите хора в света и притежава футболния отбор „Челси“.