Има ли връзка между зодиакалния знак и риска от катастрофа? Отговор на този въпрос са се опитали да дадат казахстански застрахователи въз основа на анализ на изплатените обезщетения в периода 2015-2016 г.

Според статистическите данни на застрахователно дружество "Номад" виновници за пътнотранспортни произшествия най-често стават представителите на зодията Риби. На родените между 20 февруари и 20 март се падат 9.2% от катастрофите в Казахстан.

Известна утеха за "рибите" може би носи обстоятелството, че в техния случай по правило става дума за леки аварии с малки щети. Шофьорите от тази зодия обясняват това със способността си да запазват спокойствие в опасни ситуации, но в същото време са податливи на излишна паника и припряност в задръствания, които често водят до неприятни последствия. Именно "рибите" най-често не спазват дистанция до автомобила отпред.

На второ място сред най-рисковите водачи се подреждат представителите на зодия Рак (22 юни - 22 юли), които са сочени за виновници за 8.9% от катастрофите. Произшествия с тяхно участие най-често се случват на кръстовища.

Челната тройка в антикласацията оформят "скорпионите" (24 октомври - 21 ноември) и "стрелците" (23 ноември - 21 декември). При това родените под първия знак най-често попадат в тежки катастрофи, сочи статистиката на "Номад".