Американският вестник Washington Post анализира последните действия на Русия по отношение на Запада и прави трезв извод: Разговорите за бомбоубежища, преместване на ракети и гръмки изявления на политици всъщност се оказват рекламни ходове или част от рутинни планови дейности, като изобщо не означават преминаване към горещ конфликт.
Washington Post започва анализа на ситуацията с разказ за плаката, появил в жилищен район на Москва. Неговата същност се свежда до това, молят жителите да дадат по 500 рубли (7 евро) за строителство на на нови бомбоубежища в отговор на „очаквана ядрена агресия спрямо Русия от страна на не приятелски страни”, тоест САЩ и съюзниците им. Означава ли това война? Определено не. Историята се оказва мистификация за измъкване средства от пенсионери.

Като втори обект за разглеждане авторът избрал извънредните хлебни дажби. В частност губернаторът на Санкт Петербург одобрил план за осигуряване на извънредни дажби от 300 гр хляб на 20 дни за всеки от 50те милиона жители награда. И това обаче не означава приближаването на войната – това е повече рекламен ход, отбелязва Washington Post.

В Русия веднага е направен паралел с 900-дневната блокада на Ленинград по време на Втората световна война. Днешният план обаче предвижда двойно по-големи дажби.

Политиците, които твърдят за приближаването на войната, също нищо не решават, продължава Washington Post. Владимир Жириновски, който тръби за приближаващата война, е правил и други гръмки изявления в медиите. Целта му е да обърне внимание върху личността си, от него нищо не зависи, той е „много далеч от ядрения бутон – неговата партия има 39 депутати от 450-членната Държавна Дума.

Руското правителство одобрило поправка в закон, позволяващ увеличаване на състава на армията за сметка на 6-месечни кадрови войници по договор, се съобщава в публикацията, но и това не означава подготовка за война, е категоричен Washington Post. Това положение влиза в сила само в период на извънредни обстоятелства, като стихийни бедствия или вътрешни безредици.

Подготовка за война не означава дори преместването на руските ракети „Искандер” в Калининград, граничещ с Балтика, отбелязва вашингтонското издание. Руското МО оповести, че това не е направено скрито, защото е част от плановите мероприятие по подготовка на войските. Външният министър на Литва го окачестви като стъпка на елементарна „преговорна тактика, макар и неприятна”, отбелязва Washington Post.

Превод и редакция: БЛИЦ