Германският канцлер Ангела Меркел иска да накара другите страни членки на ЕС да се съгласят на засилване на санкциите срещу Русия заради ролята ѝ във войната в Сирия, предаде Reuters, позовавайки се на германския вестник „Франкфуртер Алемайне Зонтагсцайтунг“.
Въпросът за санкциите ще бъде обсъден по време на срещата на високо равнище на ЕС, която ще се проведе в четвъртък. САЩ и ЕС вече са наложили икономически и други санкции върху Русия заради това, че тя анексира Кримския полуостров през 2014 г. Вестникът цитира източници, близки до Меркел, които съобщават, че в момента е трудно да се постигне разбирателство по въпроса с участващите в управляващата коалиция социалдемократи, както и с другите страни в ЕС за по-строги мерки, но и че „неприятните чувства към Русия са се увеличили“. 

Западните държави обвиняват Русия и Сирия, че извършват зверства, бомбардирайки болници , убивайки цивилни и пречейки на медицинските евакуации. Президентът на САЩ Барак Обама е заявил на Меркел по телефона, че би подкрепил „по-строг отговор“, ако Европейските държави биха се съгласили на това. Източниците сочат, че санкциите ще бъдат насочени към авиационната индустрия на Русия. 
Германското правителство все още не е дало коментар по въпроса.