Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че участниците на многостранните преговори по Сирия в Лозана са обсъдили някои идеи и са се договорили да продължат контактите и в бъдеще, предаде ТАСС.
„Има някои идеи, които бяха обсъдени в този кръг, представляващ достатъчно влиятелни държави, които могат да въздействат върху ситуацията. Договорихме се, че ще продължим контактите в близките дни“, заяви Лавров. Според него участниците на преговорите са се изказали за началото на политическия процес в Сирия „колкото се може по-скоро“.„Ние се изказахме еднозначно, колкото се може по скоро да започнем мирния процес за страната“, отбеляза министърът.

Основната тема на днешната среща в Лозана бе възстановяването на примирието в Сирия. В обсъждането на този въпрос участваха външните министри на Русия, САЩ, Иран, Ирак, Турция, Йордания, Египет, Саудитска Арабия, Катар, както и специалният представител на ООН по Сирия Стефан де Мистура. Преговорите между тях продължиха повече от четири часа. Не се планира съвместна пресконференция между тях.