Президентът на Русия Владимир Путин и председателят на КНР Си Дзинпин по време на преговори в Гоа обмениха мнения относно ситуацията в Сирия. За това съобщи прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков, съобщи в събота (15 октомври) "Ведомости".

"Президентът на Русия Владимир Путин и председателят на КНР Си Дзинпин обмениха мнения по сирийските въпроси. Владимир Путин информира китайския си колега за развитието на събитията там", заяви Песков.

По думите му държавните глави са отбелязали "сходни позиции по отношение на необходимостта от противодействие на тероризма" и са подчертали недопустимостта на "намесата в средноазиатските въпроси на каквито и да било сили отвън".

Освен това по време на преговорите е била обсъдена ситуацията на Корейския полуостров. Двете страни са се изказали за неговата денуклеаризация.

По-рано бе съобщено, че Путин провежда в Гоа  преговори със Си Дзинпин. Китайският лидер в началото на срещата поздрави руския си колега с победата на "Единна Русия на изборите".