Напрежението между САЩ и Русия се е покачило до най-високата си точка след края на Студената война. Твърди се, че и двете страни вече се подготвят за конфликта. Москва бе обвинена, че стяга мускули пред останалия свят, подготвяйки своите граждани за потенциална война, като ги инструктира да проверят състоянието на своите бомбоубежища и наличието на противогази.
В отговор, представители на разузнаването на САЩ казаха пред Ен би Си, че ЦРУ се подготвя за кибер атака по Кремъл, за да затрудни руското ръководство.  
 
Мнозина от експертите по отбраната предполагат, че Русия няма намерението да започва война, а демонстрира характер, за да разубеди западните страни да се месят в операциите ѝ в Сирия.
 
Сред „стъпките”, предприети от Кремъл, са спонсорирани от държавата клипове за това, какво да правим в случай на атака срещу Русия. Държавните медии също насърчиха руските граждани да се запознаят с местонахождението на най-близкото до тях бомбоубежище и да изяснят кои точно институции биха поели ръководните функции в случай на война.
 
Миналата седмица Русия предислоцира балистични ракети „Искандер” в Калининград. Москва заяви, че ракетите са разположени в анклава в рамките на планови военния учения.