Когато сили на САЩ, Ирак, иракски и сирийски кюрди са близо до Мосул и Рака, се засилва говореното за предстоящо поражение на групировката "Ислямска държава" (ИД). По време на първия дебат между кандидатите за президентския пост бившият държавен секретар Хилари Клинтън каза: „Това, на което се надяваме, е, че до една година ще бъдем в състояние да изтласкаме ИД от Ирак, и след това, знаете, също и от Сирия.“
Абу Бакр ал-Багдади, самопровъзгласилият се халиф на ИД, се превърна в главния символ на ИД. Както атаки на американски дронове редовно взимат на прицел командири на ИД и убийци като „Джон джихадиста“, родения в Кувейт британски гражданин, който започна поредицата от видеозаписи на екзекуции на журналисти и хуманитарни работници, Багдади би бил най-голямото попадение за всеки американски оператор на дрон или на всеки войник от специалните части.

За президента Барак Обама да бъде в състояние да обяви смъртта на Багдади в последните седмици на мандата си би променило политическия пейзаж и спасение за наследството във външна политика, накърнено от възхода на ИД. В края на краищата успешното елиминиране на 2 май 2011 г. на лидера на „Ал Кайда“ Осама бин Ладен подсили престижа на националната сигурност при президента Обама срещу хора от критики за неговата преценка и ръководене на борбата с тероризма. След няколко дни десетки известни журналисти обявиха смъртта на „Ал Кайда“ и САЩ за победител, и бяха наградени за своите изявления с частен обяд в Овалния кабинет. Но все пак да се надяваме, че Багдади няма да преживее толкова бързо изпращане от света на живите като Бин Ладен.

В края на краищата колапсът на ИД няма да сложи край на нанесените от Багдади щети. За това е поучителен случаят с Ернесто "Че" Гевара. Въпреки че ЦРУ помогна на боливийското правителство той да бъде проследен и убит, почти 50 години след убийството на участвалия в масови убийства психопат, той се превърна в символ за социална справедливост и идол за колежанските младежи по света. Сравнете този случай с Абимаел Гусман, лидерът на „Сендеро Луминосо“ (“Сияйна пътека”), който навремето се хвалеше, че комунистическата революция, за която той се бори в Перу, ще струва 1 милион живота. През 1992 г. обаче перуански сили заловиха Гусман. Днес той гние в затвора, почти забравен.

Видеото на бившия иракски президент Саддам Хюсеин, раздърпан и измъкнат от неговата миша дупка, беше един образ, който разби образа, култивиран от иракския лидер в продължение на десетилетия. Доколкото е известна фразата на Бин Ладен, че „всеки обича силните коне“, залавянето на Саддам Хюсеин показа, че той представлява малко повече от едно карнавално пони. Какъв по-добър начин за подкопаване из корен на перспективите за хилядолетие на халифата на Багдади от това той да бъде оставен да гние в затворническа килия, доказвайки, че халифът е обикновен човек?

Картината струва хиляда думи, но образът на Багдади в окови, появяващ се пред неговите жертви би бил по-ценен от хиляди самодоволни туитове на Държавния департамент и десетки милиони долари, изразходвани по програми за "противодействие на насилието и екстремизма". Заловете Багдади и го оставете да прекара десетилетия в клетка като символ на поражението на неговата идеология.

Майкъл Рубин, учен от American Enterprise Institute и бивш служител на Пентагона „Нюзуик“/БГНЕС