Майче хванаха актьора Леонардо ди Каприо, че пере пари. В началото на октомври тази година ръководителят на швейцарския „Фонд за тропическите гори” Бруно Мансер, занимаващ се с въпросите по опазване на околната среда, призова актьора да се откаже от званието посланик на мира на ООН, пише Hollywood Reporter. Причината за настояването от страна на Мансер стана връзката на Ди Каприо с корумпирани бизнесмени от малайзийския държавен фонд 1MDB, които са били замесени в незаконно изсичане на тропическите гори в страната.
„Ди Каприо систематично отказва да обясни неговите лични и финансови връзки с ключови фигуранти в скандала с малайзийския фонд 1MDB. Това е недопустимо, Ди Каприо не е успял да се дистанцира от малайзийската корупция. Той трябва да напусне поста посланик на ООН за климата”, каза Мансер.
 
Той заяви още, че посланикът на мира трябва да върне „мръсните пари” на фонда, част от които са дарения, направени на неговата благотворителна организация от неравнодушни хора. По-рано министерството на правосъдието на САЩ също се обърна към съда, за да провери благотворителния фонд, създаден от Ди Каприо, заради подозрения в участие в мошенически операции.

Превод и редакция: БЛИЦ