„Всеки български гражданин трябва сам да направи своя избор, но не бива да се подвежда в избора си от партийни пристрастия,  а да гледа кандидатите индивидуално и да разсъждава кой е най-подготвен и би бил най-подходящ за следващ президент на България“. Това каза пред  привърженици и симпатизанти на кандидат - президентската двойка на коалиция „КАЛФИН – ПРЕЗИДЕНТ“ във Варна днес председателят на ПП АБВ и президент на Р България (2002 - 2012) Георги Първанов.
Той поясни, че предлаганият от коалицията кандидат за президент Ивайло Калфин, е най-подготвеният сред всички останали претенденти да високия държавен пост. Георги Първанов припомни накратко богатата професионална биография на Калфин – бил е съветник в президентството, министър на външните работи, министър на труда и социалната политика, вицепремиер, най-успешният български евродепутат и то по рейтингите на еврокомисията и т.н.

„Ивайло е човек с визия за бъдещето на България, която далеч се простира след края на следващия президентски мандат. Работил съм с него и зная изключителните му качества да преговаря и да постига целите, които си поставя за бъдещето на България, каквито са били, примерно, случаят с освобождаването на българските медици, с признаването на българския за официален език в ЕС и други“, коментира Първанов.

Той уточни, че коалиция „КАЛФИН – ПРЕЗДЕНТ“ е единствената, която издига за вицепрезидент професионалист от сферата на културата, духовността и образованието – популярният и деятел в тези области проф. Любомир Халачев. „Ние се гордеем с нашата кандидат-президентска двойка и сме сигурни, че предлагаме най-доброто за бъдещето на България“, заключи президентът Първанов.

Срещата във Варна откри Любомир Господинов, председател на градски съвет на ПП АБВ в морската ни столица. Той припомни, че до президентските избори остават Още само 20 дни и че България е изправена пред съдбоносен избор кой път да избере.

„Единият път е  да се продължи досегашната ситуация и да получим отново назначен президент, който пак да предостави цялата власт на една партия, или по-точно на един човек, който да има всички власти на бутоните на телефона си, и който да може да взема всички решения в държавата, като често погазва конституционните пълномощия на отделните власти.

Вторият път е да си изберем независим президент, който да може с воля  и мъжество да възстанови независимостта на президентската институция, и така да възвърне разделението на властите  и да служи като генератор на идеи за развитието на България в бъдеще“, заяви Любомир Господинов. Той запозна присъстващите с биографията на проф. Любомир Халачев и му даде възможност да каже защо е приел да участва в политическата надпревара за президентската институция.

„Калфин е изключително подготвен и може да даде много за България. Приех и защото смятам, че след една успешна професионална кариера като моята, човек чувства в себе си потребността да направи нещо добро и да работи за родината си, която възможност бих имал като вицепрезидент“, призна именитият професор.

Срещата завърши с призив на президента Георги Първанов към всички присъстващи, да на се поддават на тезата, че президентските избори не са важни. „Президентът представлява държавата и  може да има изключително влияние върху развитието й, така че е важно на 6-ти ноември всички да отидат да гласуват и да направят това по-съвест за най-подготвения кандидат“, заключи президентът Георги Първанов.