Военното съсловие неведнъж е било унижавано. Това заяви на среща със запасни офицери в Пловдив кандидатът за президент, издигнат от Инициативен комитет и подкрепен от БСП ген. Румен Радев. Той припомни думи на премиера Бойко Борисов, военния министър Николай Ненчев и други от управляващите, че едва ли не от военния по презумция не може да стане държавник, пише dnes.bg.
"Те къде се готвиха за политици? Някъде в кулоарите, зад завесите или в министерствата?“, попита генералът. Той обясни, че на база образование и подготовка хоризонтът на един военен надхвърля многократно хоризонта на хората, даващи оценки, защото техният е затворен само и единствено в мандата им.

"У нас хората се молят да имат способности, борят се за тях, а от тези способности няма никакъв интерес от горе. На политическо ниво няма амбиция да имаме способна армия, точно обратно на случващото се в развитите държави“, обясни генералът. 

Той обясни, че военни, полиция и службите за сигурност дълго време са мълчали и са оставили политическата върхушка да ги мачка и да казва, че са бреме за държавата, за бюджета, за осигуровките.

"България трябва да е генератор на сигурност, а не консуматор. Затова ни трябва силна армия“, каза той и припомни, че в доклад на НАТО, изтекъл преди време и в медиите, ясно е било посочено, че страната ни е по-скоро консуматор на сигурност.

"Стигна се до момент, в който изведнъж се оказа, че на България повече от всякога и е нужна силна армия и полиция. Тогава се оказа, че те не само не са многобройни, но не са  и окомплектовани, а дори това, което има, е в незавидно състояние, хората са демотивирани и масово напускат“, каза още Радев.

По думите му, когато се определят конкретни цели, функции и задачи на армията, следва да бъдат преразгледани и ресурсите и числеността й. "Всички реформи, които са направени до момента, са били в съкращаване на кадри, след което автоматично идва и намаляване на средствата за армията“, обясни кандидат-президентът.

Грижещите се за сигурността на страната ни трябва да бъдат социално обезпечени, да имат условия за подготовка и битови такива, които да им дават самочувствие, както и достойно съществуване след пенсия, настоя той.

Генералът смята, че особено в условията на бежанската криза имаме нужда от единни усилия в сферата на сигурността - съвместни действия не само на Сухопътни войски, Военноморски флот и Военновъздушни сили, но и като цяло на армията с полицията и службите за сигурност.

"Нашата сила е, когато сме заедно“, категоричен бе той. Генералът каза още, че армията достатъчно е била тъпкана, унижавана и мачкана.

"Трябва да си върнем достойнството и гордостта. Имаме признателността на българския народ. Той разчита на нас и не трябва да го предаваме“, заключи кандидатът за президент.