В Русия се появи уникална разработка, която с времето ще измести петролния монопол на заден план. Изобретател от Русия създаде уникална вятърна турбина, способна максимално да се възползва от енергията на вятъра.
Изобретателят Леонид Алексеевич Бондарев вече над 15 години се занимава с алтернативна енергия. Той съзнателно е нарушил всичките правила на аеродинамиката и е получил принципно нов въздушен винт. Това не са трите лопати с удебеления по средата за обтекаемост, както при класическите турбини, а конус от осем лопати. В основната на всеки има половина от триъгълника на Рело, която е огъната по необходимия начин.
 
Опитният образец е направен от тънък композитен материал, а в бъдеще неговата дебелина ще бъде само няколко милиметра, защото тя няма да има никакви значение. Другото е важно – новата форма има ценен обратен ефект: потоците на вятъра повече не излизат иззад винта, а го въртят.
 
„Дадената турбина чувства вятър със скорост от метър в секунда, което е два-три пъти по-малко от обичайното”, казва Леонид Бондарев.
 
От разработката вече са се заинтересували в Министерството на отбраната на Русия. Ветрогенераторът не по-зле от дизелов агрегат може да снабдява с електричество щабна палатка. Бондарев твърди, че разгръщането на генератора отнема само час.
 
Турбината е подходяща и за битови цели. Конкретно, опитният модел е с мощност два киловата. Той трябва да работи само пет часа в денонощието, за да може да захрани едно домакинство с електричество за 24 часа.

Превод и редакция: БЛИЦ