На фона на растящото напрежение в отношенията между Русия и Запада, в руските медии се появи информация, че децата на руските чиновници, които се намират зад граница, трябва да се върнат в Русия. Администрацията на руския президент препоръча на руските чиновници и депутати да върнат в русия децата си, ако учат в задгранични вузове, а също така и родители, живеещи зад граница, но явяващи се руски граждани. За това съобщи руското издание Znak.com, като се позова на анонимни източници във ведомството.

Съгласно получената от изданието информация, чиновниците са длъжни да върнат децата си незабавно в страната, без да чакат края на учебната година, и да ги прехвърлят в руски учебни заведения. "Този, който се забави с изпълнението на негласната молба, би могъл да бъде застигнат от съдбата на вече известни случаи, когато пребиваващите близки родственици зад граница се превръщат във фактор, който усложнява бъдещата кариера в държавния сектор", пише изданието като се позовава на източници в администрацията.

От Кремъл не потвърдиха тази информация. Прессекретарят на президента Дмитрий Песков заяви, че не е чувал за подобно разпореждане.

Курс към "национализация на елита"


Темата за забрана на задграничното образование за децата на руските чиновници не е нова. През 2012 г. Държавната дума на Русия вече обсъди законопроект, съгласно който децата на руските държавни служители са задължени да получават образование в русия. Законът не беше приет. През 2013 г. беше въведена забрана за руските чиновници да имат банкови сметки зад граница. През 2014 г., вече във връзка с рязкото влошаване на отношенията със Запада, се заговори за забрана придобиване на недвижимост зад граница. "Беше взет курс към така наречената "национализация на елита" – разказа за "Руски дневник" политологът Михаил комин. – Беше дадена ясна директива всички изнесени пари и придобити недвижимости зад граница да се върнат в русия, нещо като "възвръщане на капиталите". Обаче този сигнал беше възприет формално от болшинството руски политици. Те прехвърлиха собствеността си на съпруги, деца, други родственици или ги прехвърлиха в легални или полулегални офшорки".

През 2015 г. отново беше повдигнат въпросът за забраната към чиновниците да изпращат децата си да учат извън Русия. Депутатът от "Единна Русия" Шамсаил Саралиев, в интервю за вестник "Известия", обоснова нуждата от подобни мерки по следния начин: "Те [децата на чиновниците] с лекота могат да се окажат под прицела на западните спецслужби, могат да станат заложници на терористи, да се поддадат на вербовка". Той добави също така, че "тези, които получават образование си зад граница, формират съвсем различно светоусещане".

Според Комин сегашната препоръка напълно се вписва в политическия курс, който се провежда от 2014 г. насам.

Предпочелите Запада

Точни данни за това колко деца на руски чиновници учат зад граница няма. Редица издания акцентират вниманието не на броя им, а на длъжностите, които заемат техните родители. Известната руска журналистка и специален кореспондент на Znak.com Екатерина Винокурова дава следните примери: дъщерята на външния министър Сергей Лавров Екатерина учеше в САЩ, но сега живее в Русия, трите дъщери на зам.-председателя на Държавната дума Сергей Железняк учат на Запад – в Швейцария и Англия, децата и внуците на шефа на Руските държавни железници Владимир Якунин живеят в Англия и Швейцария, синът на Елена Мизулина, председател на Комисията на Държавната дума по въпросите на семейството, жените и децата, живее в САЩ. Синът на бившия шеф на комисията по правата на децата Павел Астахов, който по време на управлението си беше застъпник на забраната руски деца да бъдат осиновявани от чужденци, също учи зад граница. Дъщерята на сегашния прессекретар на Кремъл Лиза Пескова учи във Франция.

Не всички деца на високопоставени чиновници отиват да учат в западни вузове. Синът на премиера на Русия Дмитрий Медведев Иля следва в Московския държавен университет. Същия ВУЗ е завършила и дъщерята на министъра на отбраната Сергей Шойгу Юлия.

Ще се върнат ли?

Да се очаква, че всички роднини на високопоставени руски чиновници ще се върнат в родината си след завършването си, не е възможно, смята Комин. Обаче, според експерта, има много по-нископоставени чиновници, чиито деца учат или живеят зад граница и основният удар на сегашната препоръка ще падне върху тях. Те ще трябва да направят избор – ще продължат ли кариерата си в държавната администрация или ще сменят сферата си на дейност.

"Важното е как ще се използва този инструмент от елита. Мисля, че това е един от начините да се направи ротация и да се облекчат социалните асансьори", каза политологът.

Източник: Руски дневник