Тленните останки на полския президент Лех Качински, който загина в самолетната катастрофа в Русия през 2010 г., ще бъдат ексхумирани за следствието за смъртта на 96-те пътници в президентския самолет, предаде „Франс прес”. "Съгласен съм с решението на прокуратурата за ексхумациите. За тленните останки на брат ми вече са определени срокове. Това ще бъде една от първите ексхумации, ако не и първата", каза Ярослав Качински в интервю за информационния сайт „Онет”.

Качински, който е лидер на управляващата в Полша консервативна партия Право и справедливост, нарече „скандално” следствието, извършено от предишното либерално правителство.

Полското консервативно правителство, което допуска, че самолетната катастрофа се дължи на атентат, започна ново разследване. То отхвърли официалните заключения на предишното правителство, че самолетната катастрофа се е дължала на лоши метеорологични условия и на грешки на полските пилоти и руските авиодиспечери."Следствието при предишното правителство беше скандал, който трябва да прати някои хора на подсъдимата скамейка. Телата, транспортирани в Полша, не бяха подложени на аутопсия. Това бе обяснено с лъжа - поради санитарни причини. Дори телата на военни, убити в мисия, се подлагат на аутопсия, след като бъдат върнати в Полша", добави Качински.

Самолетът с полския президент и с още 95 политически лидери и висши военни се разби край Смоленск, в западна Русия. Президентът Качински и съпругата му Мария, която също загина в катастрофата, са погребани в криптата на кралския замък в Краков. Там са погребани полските крале и маршал Юзеф Пилсудски, баща на независимостта на Полша през 1918 г., напомня АФП.