Когато се храните в ресторант или дори у дома, един косъм или муха в храната може да ни накара буквално да върнем поръчката. В началото на тази статия вероятно ще помислите всичко написано за шега, но това са реално съществуващи деликатеси от цял свят, които ще ви накарат да настръхнете от отвращение и погнуса, но както за всяка странна храна, така и за тези си има клиенти, които плащат луди пари за някои от тях, пише gotvach.bg.

Всички сме чували за хора ядещи буболечки и други видове насекоми, когато са поставени в отчаяни ситуации като блокирани на пустинен остров, изгубени в шубраците на дива джунгла или участващи в нестандартни реалити състезания.

В подобни екстремни ситуации някак е разбираемо да се хапне муха, две, но да се поръчват в ресторант и да се ядат с желание това вече е неприемливо и доста странно.

Едва ли биха ми стигнали няколко статии да напиша всичките чудати чудовищни деликатеси на които се натъкнах в нета, но от тях определено могат да се отсеят няколко, които ме накараха да настръхна.

Casu Marzu- това е италианско сирене, произвеждано в Сардиния с невероятно зловещ мирис и много червейчета. В по-голямата част на Италия сиренето е забранено за производство и консумация точно заради неговата опасност. Ако някой от вас реши все пак да опита подобно сирене трябва да го търси по пазарите на черно и да си приготви не малка сума за него.

Наподобяващо технологията на сирене Пекорино, Casu Marzu се приготвя от овче мляко, което се оставя да ферментира, издълбава се горната му част като капаче и се оставя отворено, в този отвор мухите се настаняват удобно и снасят яйца, които в последствие стават личинки. Идеята на цялата процедура е че червеите омекотяват сиренето и интересното е, че те трябва да се консумират заедно със сиренето, за да се избегне токсичност.

Гигантски жаби - Жабешките бутчета са истински деликатес не само във Франция, но и по целия свят. Да, обаче в Намибия хората си консумират цели гигантски жаби, считайки ги за национален кулинарен деликатес. Опасността зад това чудовищно кулинарно бижу се крие в избора на жаба. Жабата избрана за вашата изкусителна вечеря не трябва да бъде прекалено млада. Младите жаби носят отрова, която може да доведе до бъбречна недостатъчност или дори смърт. Ако все па рискувате да опитате уверете се че жабата в чинията ви е в по напреднала възраст.

Миди с кръв - В Шанхай може да опитате миди с кръв. Самите миди не са смъртоносни и опасни, въпреки ужасяващият им вид, а за китайците са истински деликатес.

Мозък на катерица - обявен е за регионален деликатес на Кентъки. През 1990 г лекарите там препоръчват мозъкът на катерица да се забрани за консумация, защото предизвиква болести в човешкия организъм. До този извод са стигнали след изследване на група хора, които редовно консумирали деликатеса и страдали от сериозни заболявания.