Заместник областният управител на Коджаели, градът който е на около 20 км. от епицентъра на земетресението от 5.2 по скалата на Рихтер,което се усети тази сутрин и в Черно море съобщи, че до този момент не са установили данни за пострадали и поражения в земетресението, което разлюля в 11:19 ч. района на турското Черноморие.
Той подчерта, че град Коджаели, който се намира на около 150 км. от Истанбул пострада силно при земетресението през 1999 г. Поради това мобилизирахме екипите на местната служба за действия при природни бедствия и кризи,които обследват района и установяват дали има щети,посочи той, цитиран от БНР.

Земетресението се усети, но за кратко, в Истанбул, главно на азиатските бряг на мегаполиса.

Според турски сеизмолози епицентърът е бил на дълбочина 4.7 км. в района Кандъра на Черно море, на около 150 км. разстояние от Истанбул.

От обсерваторията Кандилли посочиха, че трусът е бил с магнитуд 5.0, в Черноморски води край района на Кандъра.

От правителствената служба за бедствия и кризи посочиха, че магнитудът бил 4.8 по Рихтер. Епицентърът бил в черноморски води на около 150 км. разстояние от брега и на дълбочина 4.7 км. Отговорен представител съобщи, че домомента няма постъпили данни за пострадали и поражения.

Според американската геофизична служба магнитудът е бил 5.3 по Рихтер.

Турски сеизмолог посочи, че трусът е бил на около 150 км. от Истанбул и дълбоко в морето, поради което е бил усетен, изказа предположение, че може да последват вторични трусове.

Междувременно, в областта Маниса,окръг Акхисар ранните сутрешни часове са станали последователно три земетръса. Първите два били с магнитуд 4.1 и 4.2, след 15 мин. последвал трети с магнитуд 3.5 по Рихтер. Земетресенията предизвикали паника, но няма пострадали. През последното денонощие са произлезли 18 вторични труса в района.