„Запазването на българската идентичност в контекста на интернет, социалните медии и глобализма, е тема, за която трябва да се говори повече. Нещо повече – трябва да се превърне в национална кауза, около която да се обединят не само политиците, но и отделните хора – всеки един от нас.
Смисълът на глобализма е в това общувайки без граници, всеки един етнос да запази и съхранява своята идентичност. Президентът трябва да е обединител на силни национални каузи, а съхранението ни като българи в рамките на „глобалното село“ е една такава тема“. Това каза на среща с интелектуалци днес в гр. Пловдив кандидатът за президент от Коалиция „КАЛФИН-ПРЕЗИДЕНТ“ Ивайло Калфин.
резидентът трябва да е обединител на силни национални каузи
Той подчерта, че съхранението на националната идентичност е процес, към който трябва да се подходи осъзнато, целенасочено и комплексно. Той изтъкна, че един от най-дълбоките корени на националното самосъзнание е в образованието на децата. „Трябва да си дадем сметка, че националните ценности започват да се формират в най-ранна детска възраст, не само от семейството, но и от училище.

В момента върви тенденция на претопяване на българщината в общия поток от информация. Защо например предметът „Роден край“ в началното училище трябваше да бъде заменен с „Човек и общество“?! Това е на пръв поглед малък пример, но той е един от многото подобни, които събрани заедно, оказват сериозно влияние върху формирането на национално самосъзнание в децата ни“, категоричен беше Калфин.

Той подчерта, че в момента в обществото ни, особено чрез социалните медии, протичат процеси на привиден национализъм, който е изграден не върху разпространение на добрите примери и споделяне на национална гордост и памет, а върху насаждане на страх и разделение. „Тези процеси са много опасни, защото са изградени върху нетърпимостта към другия. Българската национална идентичност е многопластова и разделянето на обществото може да има пагубни последствия. Силни сме, когато сме заедно, когато помним миналото си и имаме визия за общо бъдеще“, припомни Ивайло Калфин.