Не може в XXI век ние да нямаме подготвени млади хора с умението за онова, за което имат съответната диплома, тъй като образование вече всеки има. Това каза кандидатът на ГЕРБ за президент Цецка Цачева по време на работна среща с директори на училища и детски градини, преподаватели от Великотърновския университет и от Национален военен университет „Васил Левски“ (НВУ), която се проведе във Велико Търново, предаде "Фокус".
Тя обясни, че в кампанията, която от партията провеждат ежедневно се среща със стотици хора от различни населени места. „Представяте си картината в Северозападна България – район, който обезлюдява, където няма инфраструктура, където безработицата е в пъти по-висока от средната за страната и няма кадри. Хората там често казваха „Няма работа” и тогава аз поставих въпроса от другата страна, защото аз съм се сблъсквала с този проблем – инвеститори, които искат да развиват бизнес в този край, когато отидат в дадено населено място се връщат и казват „Няма подготвена работна ръка”.

Когато младият мъж ми каза, че няма работа аз веднага го попитах какво умее да работи., но не последва отговор”, каза Цецка Цачева. Тя отбеляза, че бизнесът трябва да следи постиженията на деца и младежи в онази секторна политика, в която се развива съответния предприемач. „Те трябва да имат ангажимента да следят и да помагат със средства за образованието на тези деца, а те да имат осигурена възможност за стажове, за да влязат в реалната производствена среда, да се запознаят с колектива, за да няма този стрес от училище – на работа.

Това го има в Швейцария, там се вижда как е изградена системата и как всичко работи толкова смазано като най-дребните фини детайли в една машина”, заяви Цецка Цачева. Тя допълни, че нашата образователна система, най-вече във висшето образование, произвежда „луксозни безработни”. Според нея е много хубаво, че има възможност за академична автономия, че университетите са много и има конкуренция, но трябва да се замислим и върху качеството. „През 2014 година в кампанията за парламентарните избори аз поисках от Бюрото по труда в Плевен да ми дадат информация за младежи, които са регистрирани там и имат магистърска степен на образование. Останах смаяна като видях колко голям е броят им – 280 младежи, които са завършили дипломация, национална сигурност, психология, право, пиар. Това са добри специалности, но пазара в момента е пренаситен с подобни кадри. Липсва планирането и по-дългосрочния поглед от какви кадри има нужда практиката и бизнеса.

Случва се така, че нашата образователна система, най-вече във висшето образование, произвежда „луксозни безработни”. Тези младежи учат хубави специалности, но в тези сектори вече е пренаситено с кадри, а липсват инженерни специалисти, средно-технически кадри и т.н.”, поясни Цецка Цачева. Тя отбеляза, че е нужно всички тези проблеми да се разглеждат комплексно. „Аз не съм математик, но съм математическа майка и ми е ясно, че в едно уравнение трябва да са ясни отделните компоненти. Така че трябва да се работи в тази посока и отивайки по-нагоре университетите вече са места с научни изследвания”, посочи Цецка Цачева.