Новият генерален секретар на ООН Антониу Гутериш може да си избере повече от един заместник, прогнозира в интервю за БНР Джим Дела-Джиакома, зам.-директор на Центъра за международно сътрудничество в университета в Ню Йорк.
„Има доста въпросителни около заместник – генералният секретар. Първият от тях е всъщност колко ще бъдат заместниците. Има предположения, че те ще бъдат няколко – например, трима, чиито ресори ще са фокусирани върху основните теми на ООН – първата е сигурността и опазването на реда; втората – човешките права и третата – развитието. Смятам, че и двете българки имат шанс да станат заместник – генерален секретар. Имам предвид обаче – една от тях, а не и двете едновременно. Кристалина Георгиева е много добре приета в международната общност и е много подходяща за поста на заместник, но остава неясно дали би приела подобна работа.“, коментира Джим Дела-Джиакома.

По думите му и двете ни сънароднички участвали в надпреварата, имат шансове за заместник на Гутериш, но реакцията на българското правителство спрямо Ирина Бокова я прави по-малко очакван избор, допълва Дела-Джиакома.