Министерството на туризма в Тайланд публикува списък с препоръки към чуждестранните туристи, които трябва да спазват при пребиваването си в страната по време на националния траур. Той бе обявен заради смъртта на крал Пумипон Адулядет, предадоха ТАСС, ДПА и Асошиейтед прес.
Монархът почина завчера на 88-годишна възраст в болница в Банкок след продължително боледуване.

Вчера тялото му бе пренесено в Големия кралски дворец, но официалната церемония в памет на смъртта му още не е насрочена. Според съществуващата традиция тя и кремацията може да се състоят в срок до една година и повече.

Обявеният в Тайланд траур ще продължи една година, през която държавните служители ще са задължени да носят черни дрехи. Трийсет дни в страната не трябва да има официални и държавни мероприятия, но на частния сектор не са наложени задължителни ограничения.

Тайландците са призовани в продължение на 30 дни да се въздържат от развлекателни прояви. Подобен апел е отправен и към съдържателите на барове и ресторанти, които сами ще определят работното си време за клиенти.

Туристическото ведомство информира, че транспортът, банките и болниците ще функционират в нормален режим. Ще бъдат достъпни за посещения всички туристически забележителности в страната с изключение на Големия кралски дворец и разположения във вътрешността му Храм на Изумрудения Буда, където ще бъдат изложени за поклонение тленните останки на монарха.

Все пак и към чуждестранните туристи е отправена молба да са облечени скромно на публични места, като се подчертава, че това не е задължително. Чужденците са посъветвани да се въздържат от неуместно и неуважително поведение и са информирани, че по време на траура в Тайланд ще има повишени мерки за сигурност.