Разрешаването на сирийската криза трябва да се превърне в един от приоритетите на ООН. Това заяви в интервю за „Франс 24“ Антонио Гутериш, който от 1 януари 2007 г. ще поеме поста генерален секретар на световната организация. „Сирия трябва да се превърне в приоритетна задача на ООН. ООН е в дълг към сирийския народ“, каза той, цитиран от БГНЕС. 
„Трябва да се отблагодарим на сирийския народ за неговата щедрост към останалите. Когато заемах поста върховен комисар на ООН по въпросите на бежанците, още преди началото на сирийския конфликт, Сирия отвори границите си и прие на своя територия с невероятно гостоприемство над 2 милиона иракчани“, уточни Гутериш. 

Сирийският конфликт избухна през ранната пролет на 2011 г. и продължава вече повече от 5 години, като краят му не се вижда. 

Първоначално той избухна под формата на масови демонстрации, в които сирийските граждани искаха повече демокрация. Постепенно в резултат на суровите мерки, предприети от властта на Башар Асад, кризата се радикализира и прерасна в открит въоръжен конфликт. 

В него се включиха редица екстремистки и джихадистки организации, получаващи помощ отвън. Значителна част от територията на Сирия бе завладяна от терористичната организация „Ислямска държава“, която ги върна във времената на Средновековието. 

Конфликтът има огромно международно измерение, превръщайки се в арена, на която кръстосват саби Великите сили – САЩ и Русия, както и регионалните лидери Иран, Турция, Саудитска Арабия. Последните три нямат капацитет да разрешат трагедията. 

А положението на сирийския народ може да бъде описано наистина само с една дума – трагедия – стотици хиляди убити, милиони потърсили убежище в съседните страни – Ливан, Турция, както и стотици хиляди мигранти насочили се към ЕС.