Проф. Божидар Димитров разкри пред БЛИЦ как се сбъдва пророчество на баба Ванга за това – кога България ще тръгне към своя просперитет. По думите му през април догодина най-вероятно ще има предсрочни избори.
- Г-н Димитров, ще се превърне ли наистина вторник във „време разделно”?
 
- Аз отдавна съм писал и говорил, че РБ или по-точно една част от него – ДСБ, не се държи като коалиционен партньор, а като най-злостна опозиция, по-злостна дори и от БСП и ДПС, които спазват някакво опозиционно приличие. Радан Кънев и неговото ДСБ, а може би и стоящият зад тях Иван Костов, се държат по един отвратителен начин и мисля, че Бойко Борисов трябваше да се вслуша в съветите на своя приятел Георги Марков – конституционен съдия, който публично призовава да ги маха от правителството и да не допуска такива смешни ситуации – при които Радан Кънев заявява, че излиза в опозиция, а неговият министър си остава в правителството. Така не може. Това са детински истории. А някои лидери са направо за психиатрията. Затова колкото се може по-бързо Бойко Борисов трябва да махне техните министри. Решително и смело! Или да пристъпи към още по-радикалната мярка. И аз мисля, че той ще пристъпи.
 
- Каква ще бъде тази мярка?
 
- Ако спечели убедително изборите за президент, тогава ще се реши на предсрочни парламентарни избори, при които вероятно ще има повече депутати и заедно с Патриотичния фронт, който като че ли остава верен на коалиционното споразумение, и с други политически сили да формира едно по-здраво правителство. Но това не може да стане сега. Той като първо не се знае премерването на силите до какъв резултат ще доведе. Второ, не се правят избори през януари и февруари. Много е студено, много лед и сняг има. А и служебното правителство ще го прави отново президентът Росен Плевнелиев, който също не може да се каже, че принадлежи вече към сътрудниците на Бойко Борисов.
 
- Вие прогнозирате, че предсрочни избори ще има, и то в случай на убедителна победа. Кога ги виждате?
 
- Веднага след като новият президент Цецка Цачева влезе в длъжност заедно с вицепрезидента Манушев. Те ще направят служебното правителство, така че ги виждам изборите през март – април.
 
- На тях какво виждате?
 
- Естествено, ГЕРБ с убедителна победа и повече депутати. По-убедителна даже и от последните избори. Отпадане на Реформаторския блок, вероятно и АБВ. Патриотичният фронт – може би, някаква нова формация, ще видим. Толкова много не мога да прогнозирам. Не съм баба Ванга. Само един път се видях с нея и ми каза да оправя Голямата базилика. Тогава България щяла да тръгне напред. Вече текна свещената вода и България постигна най-голяма реколта тази година. Ето, че баба Ванга позна. Вчера се видях с министърката на земеделието в Сливен. Каза, че не 5,3, а 5,6 млн. тона реколта пшеница е прибрана. Такава не е имало никога по българските земи, дори и преди 50 години. България вече е тръгнала към просперитет. Има 3 процента прираст на Брутния вътрешен продукт.
 
- Какво означава терминът „преформатиране на коалицията”?
 
- Преформатиране означава министрите на РБ да бъдат прогонени и на тяхното място да бъдат назначени министри от тези коалиционни партньори, които остават верни на коалиционното споразумение. Патриотичният фронт нямат нито едно място, а РБ, който е с техните проценти, имат 7 министри. Това са близо половината министри. При това някои от тях са на много важни министерства – военното, здравното, образованието и др. Бюджетите им са милиарди. Сравнете ги със стоте милиона на нашето министерство – културното.
 
- Министрите на Реформаторския блок минаха в режим на оправдание – ще успеят ли да балансират и да успокоят страстите?
 
- Част от тях – да. Включително и Петър Москов. Трудно се напуска министерски пост.
 
- Държат ли се достойно, или приличат на подмазвачи от училище, чието ухо е било издърпано?
 
- Вчера бяха очевидно уплашени на пресконференцията. Има хора, които служебна кола и красива секретарка няма да видят никога повече в живота си. Затова здраво се държат за министерските си постове и не искат да ги напуснат. По-скоро ще напуснат партийките си, отколкото министерските си постове.
 
- Къде Ви намираме в момента?
 
В Троянския манастир, където ще дойде патриарх Неофит за своя 71-ви рожден ден. Ще го поздравя и ще му подаря икона.
 
Интервюто взе: Яна Атанасова