Президентът на Руската федерация Владимир Путин е пристигнал в индийския щат Гоа, където ще участва в срещата на страните от БРИКС (15-16 октомври) и ще проведе преговори с министър-председателя на Индия Нарендра Моди.
Очаква се, че отначало лидерите на държавите от БРИКС да се срещнат в тесен състав. Преговорите ще завършат с подписването на съвместни документи и изявлението на държавните глави, заяви прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от РИА Новости.
 

Руският президентски съветник Юрий Ушаков заяви, че изходът от преговорите ще бъде съвместно изявление, което отразява общи подходи по регионална и международна програма. Една от основните теми на разговорите на Путин и Моди, каза той, ще бъде сътрудничеството в ядрената индустрия.

В допълнение, лидерите се очаква да обменят мнения по международни въпроси. Сред възможните теми: борбата срещу тероризма, ситуацията в Близкия изток и Северна Африка, особено в Сирия, както и Афганистан.

След разговорите, ще бъдат подписани и съвместни документи, включително споразумението за доставка от Индия на зенитно-ракетни системи S-400 "Триумф". Те се произвеждат в индийските ВМС. 



Интерес обаче представляват трудностите, които сполетели руския президент по време на полета му до Индия.

„В нощта на събота Путин отпътува след среща на върна на ОДКС в Ереван. Самолетът му обаче трябваше принудително да кацне на летишето в Мумбай”, заяви Песков. Той поясни, че това се е дължало на гъста мъгла. Заради лошите метеорологични условия пруският президент е престоял близо четири часа на аеропорта.



Превод и редакция: БЛИЦ