Хачапури - едно от тези печива, които най-добре характеризират грузинската национална кухня, пише zajenata.bg. Въздушните питки с меко сирене  няма да оставят никого безразличен, невъзможно е да спреш да ги ядеш!

Продукти:

11 яйца

400 мл прясно мляко

10 гр. суха мая

1 с.л.

олио

1 ч.л. захар

1,5 ч.л. сол

800 гр. меко сирене

100 гр. масло

600 гр. брашно

Приготвяне:

  1. Маята се разтваря в топлото мляко, оставя се да престои 20 минути. Добавят се сол, захар, олио, 1 яйце и пресятото брашно, и се замесва тестото.
  2. Тестото се разделя на 5 части, всяка се оформя на топка, а след това - на плоска питка.
  3. Краищата се повдигат и прищипват, така че да се оформи нещо като лодка.
  4. Готовите лодки се поставят върху хартия за печене в тава. Разбиват се 2 яйца и с тях се мажат питките.
  5. Сиренето се настъргва и се смесва с 3 яйца.
  6. Лодките се пълнят с настъргано сирене.
  7. Пъхат се в предварително загрята на 180 градуса фурна за 10 минути.
  8. След това се вадят, в средата им се прави вдлъбнатина с нож и вътре се чуква по едно сурово яйце.
  9. Хачапурите се връщат във фурната за още 5 минути. Следете времето, не трябва да се прекалява с печенето, иначе яйцето се втвърдява. Върху всяка питка се поставя парче масло.