Бюджетният дефицит на САЩ през току-що завършилата фискална година е бил 587 милиарда долара, предаде Асошиейтед прес. Агенцията се позова на статистика на министерството на финансите.
Агенцията посочва, че това е чувствително увеличение от 34 процента след значителното подобряване на положението след рекордните дефицити през първите години от управлението на президента Барак Обама, съобщи БТА.

Въпреки че тези данни са отрезвяващи, те не изглеждат толкова лоши, за да накарат изпадналия в политическа парализа Вашингтон да предприеме мерки за ограничаване на държавните разходи, отбелязва АП.

Правителството на САЩ взема назаем 15 цента от всеки долар, който харчи. Държавните разходи са се увеличили с близо 5 на сто през фискалната 2016 г. до 3,9 трилиона долара, докато приходите в хазната са останали непроменени на равнище от 3,3 трилиона долара.

Необузданият бюджетен дефицит и нарастващите дългове на САЩ до голяма степен са пренебрегвани в кампанията за президентските избори следващия месец и на двамата водещи кандидати, демократката Хилари Клинтън и републиканеца Доналд Тръмп. Икономисти коментираха, че никой от претендентите няма реален план за решаване на тези проблеми.