Терен пред мол „Марково тепе” на бул. „Руски” в Пловдив е заграден с лента от предприемача Стоян Сариев. Преди години той имаше собственост на Марково тепе, след което Общинският съвет му продаде и своята част с площ 8 дка.

„На това място искахме да направим локално платно, но при това положение не можем”, коментира кметът Иван Тотев. Сариев притежава документи за 100 кв. м точно пред лицето на мола на бул. „Руски”.

"По закон, ако частен имот попада в улична регулация, той се отчуждава. Готови сме да водим разговори, но нямаме покана от общината, макар че там отдавна знаят, че собствеността ни минава точно на границата със сградата на мола", коментира за "Марица" инж. Сариев.

През 2003 г. Стоян Сариев придоби  от общината осемте декара на Марково тепе чрез ликвидация на съсобственост срещу 1,2 млн. лева. След време е продал атрактивния терен на израелската фирма "Мелина" срещу близо 12 млн. евро. Сега твърди, че отпред на булеварда има не 100 кв. метра, а много повече, въпреки че е заградил само една част от имота си.

"Минавам случайно и виждам, че в моя имот прокарват кабели и редят тротоарни плочи. Питам "Момчета, какво правите, това е моя собственост! Те пък ми се развикаха: "Ти кой си?". Така ли, рекох, тогава ще го заградя", разказа инж. Сариев.

Бизнесменът предупреди, че ако от общината не проявят интерес, ще отдаде мястото под наем за автоморга да продават части. Вече имал оферта.

Иван Тотев: 

Няма да позволим да ни извиват ръце

Познаваме се със Стоян Сариев, приятели сме, но това е извиване на ръце. Това заяви кметът Иван Тотев по повод на очакването на предприемача общината да отчужди неговия имот пред мол "Марково тепе". 

Тотев е категоричен, че администрацията няма да предприема процедура за отчуждаване. Не бих искал да си развалим приятелството, но така не може да се действа, коментира градоначалникът. По повод на продажба на резервни части от автоморга Иван Тотев реагира рязко: "Няма да разрешим. За такъв обект има специален ред".