Учени започнаха днес глобална инициатива за описването и включването в обширен атлас на всяка една клетка в човешкото тяло. Амбициозното начинание може да промени разбирането на изследователите за развитието и болестите на човека. 
Съставянето на атласа вероятно ще отнеме цяло десетилетие. Целта на учените е да включат и опишат в него типовете и свойствата на всички клетки в тъканите и органите, както и да създадат референтна карта на здравото човешко тяло, уточнява Канал 3. 

Клетките са фундаментални за разбирането на биологията на здравето и болестите. Учените обаче все още не могат да кажат какъв е точният им брой, колко различни типове клетки съществуват или как те варират от един орган на друг, отбелязва един от ръководителите на проекта.  "Инициативата за съставяне на подобен атлас бележи началото на нова ера в разбирането ни за клетките. Ще открием нови типове клетки, ще открием как клетките се променят по време на развитие и болест, и ще добием по-ясна представа за биологията и медицината", казва Сара Тийчман от британския институт "Сангър".

Доскоро клетъчното познание беше ограничено от използваните методи, състоящи се в изучаване на групи от клетки. С развитието на технологиите учените вече разполагат с усъвършенствани методи за изследване на индивидуални клетки.  "Вече разполагаме със средствата да разберем как сме устроени, което ще ни позволи да проучим по-добре как функционират телата ни и какво се обърква при болест. Вярваме, че успешното описание на всички клетки в здраво човешко тяло ще повлияе върху почти всеки аспект на биологията и медицината в идните десетилетия", казва Авив Регев от института "Броуд".

Освен британските институти "Сангър" и Уелкъм тръст, ръководители на проекта са институтът "Броуд" и Масачузетският технологичен институт, които ще си сътрудничат с международни изследователи.