Известният американски писател и икономист Дъг Кейси още преди няколко години предсказа разпадането на ЕС, припомня ktovkurse.com. В свое скорошно интервю той потвърди прогнозата, като заяви, че ситуацията само се усложнява от нарастващите сепаратистки настроени в Евросъюза, които бюрократите в Брюксел просто игнорират.
Ситуацията стана много по-зле. Всичко, което ние чакахме, стана практически неизбежно. ЕС еволюира, започвайки със споразумение за зона за свободна търговия за няколко страни и се превърна в гигантски лошо организиран апарат.

Всъщност идеята за свободна търговия е отлична идея. Свободната търговия обаче няма нужда да се узаконява. Тук се крие противоречието в самото понятие. Споразумение за свободна търговия между правителствата на различни страни всъщност не е необходимо. Ако някоя страна е заинтересована от процъфтяване и свобода, трябва просто да се отстранят всички импортни и експортни такси и квоти – експортни и импортни. Представителите на бизнеса трябва да търгуват с тези, с които им е изгодно.

Вместо това еврократите създават някакъв договор с обем на телефонен указател в опита си да вземат всичко под контрол. Това е проблемът на ЕС. Там говорят, че става дума за свободна търговия, а всъщност става дума за свобода само на конкретни лица, които регулират всичко. В допълнение към катастрофалните последствия, те създават недоразумения и бъркотия в съзнанието на обикновения човек.

Брюксел се превърна в още един бюрократичен център, да не говорим за националните и регионалните проблеми, с които постоянно се сблъсква средностатистическият европеец.

ЕС в Брюксел се състои практически изключително от класа на чиновници, напълно материално осигурени.

ЕС още от начало е замък от пясък. Злополучната идея отначало е обречена на провал, защото шведите и сицилианците си приличат като поляците и ирландците. Твърде големите са езикови, религиозни и културни различия, твърде големи са различията в жизненото равнище. Изкуствено създадените политически конструкции по определение не могат да съществуват дълго. ЕС отлично подхожда за брюкселския „елит”, но не и за обикновения гражданин.

Brexit само усложни ситуацията, това е началото на края. Всичко, което очаквахме, стана практически неизбежно. От всички страни на ЕС Великобритания винаги е била най-поликултурна. Тя влезе неохотно и късно, и никога сериозно не е възприемала смяната паунда с еврото.

След нея и други страни могат да излязат от ЕС. Следваща може да се окаже Италия. Всички италиански банки са готови да банкрутират. Ще започнат ли останалата част от ЕС да вливат стотици милиарди долари, за да облекчат живота на средностатистическия вложител в Италия? Едва ли. Има обаче всички шансове Италия да се избави от еврото и да излезе от ЕС.

Превод и редакция” БЛИЦ