Има голям интерес към възраждането на читалищата по селата. Това показват подадените проекти по мярката за малката инфраструктура от Програмата за развитие на селските райони. "Предварителните резултати показват, че имаме подадени 925 заявления на стойност 2,1 милиарда лева, пише "Стандарт".
Удовлетвореността е 32%, тъй като общият бюджет за този прием е 350 милиона евро. Най-голям интерес има към културните инвестиции, което включва предимно читалищата в страната. Там удовлетвореността е 18%", каза земеделският министър Десислава Танева, която участва в дискусията. "Надявам се в нашия град да се случват хубави неща, защото изпуснахме много време през последните години", каза министър Танева, която е от Сливен. "Аз изпитвам известна доза тъга. Обикалям България и голяма част от Европа и света. Тъжно ми е, че нашият град чувствително изостана от другите общински центрове. Това е факт, който всеки от нас трябва да знае", посочи агроминистърът. И допълни, че само чрез общи усилия Сливен може да се изравни с общини, от които изостава. "Това е първото ми послание: нека да се обединим, включително да се обедини и бизнесът, който виждам, че присъства на дискусията. Цел на всички ни е Сливен да стане по-добро място за живеене". 

В същото време в Сливен сектор "Земеделие"  е с два пъти по-голям дял в местната икономика, за разлика от други региони. "Ако в държавата този процент е 5,3, тук е 11%. Всички производители на храни са два пъти по-важни за нашия регион. Без техните доходи и заетост Сливен няма да може да върви напред", заяви Десислава Танева.