Предстоящата среща за Сирия в швейцарския град Лозана, ще бъде диктувана от „дипломацията и формалностите“ на интересите на САЩ и Русия и ще служи на „двуличното поведение“ на Москва, основано за поддържане на президента Башар Асад на власт, отбелязва анализатор, предава Kuna.
Предстоящите разговори ще послужат на интересите на американския президент Барак Обама и държавния секретар Джон Кери политически в САЩ, за да „не бъдат обвинени за това, че са разрушили перспективата за преговаряне напълно“, твърди Пол Салем , заместник-ръководител на тинк-танк организация във Вашингтон. 

Тези преговори много напомнят на онези между Израел и Палестина, които продължават, без да се постига резултат, обяснява специалистът. Според него разговорите ще са от полза най-много за Русия, Иран и сирийския режим, които при отсъствието на САЩ от бойното поле ще работят за затягане на хватката на Асад около Алепо.

„Имаше много хора в администрацията, които призоваваха за по-сериозна военна операция в Сирия през последните години, но Обама винаги е отказвал това и е избирал пътя а ненамесата“, подчерта експертът.