Работниците от Европейския съюз ще трябва да имат висококвалифицирана професия, преди да бъдат допуснати във Великобритания, пише вестник Daily Mail.
Обсъжданият визов режим след Брекзита предвижда да се възстанови граничния контрол и миграцията да се намали до 100 хил. души. Европейските туристи и студенти ще продължат да имат свободен достъп. Но страната ще остане затворена за десетките хиляди нискоквалифицирани мигранти, които идват всяка година. 

„Имаше силен консенсус, че това е единственият начин да се направят нещата“, отбеляза източник, запознат с въпроса. „Министрите са постигнали съгласие да продължат работата, за да се види дали няма алтернатива“, уточнява източникът. 

Той допълни: „Но реалността е такава, че това е единствената опция, която ще работи в дългосрочен план и която ще даде на гражданите това, за което са гласували: адекватен контрол на нашите граници“. 

Служителите очакват, че от своя страна ЕС също ще наложи визов режим, което означава, че британците ще трябва да имат разрешително за работа в Европа. 
Най-вероятно бизнесът ще осъди този план. Фирмите твърдят, че нискоквалифицираната работна ръка е от изключително значение за сектора на услугите, а също така за строителния бизнес и за събирането на плодовете.