Българската православна църква е собственик на десетки декари на брега на морето. Това стана ясно на последното заседание на Правната комисия към Общинския съвет в Бургас, която разгледа рутинна докладна, касаеща плажа на Ченгене скеле, съобщава "Флагман".
Съветници от опозицията поискаха да се запознаят в детайли с предложението и попитаха администрацията: Каква е собствеността на земите зад плажната ивица? 

Отговорът се оказа прелюбопитен. Началникът на отдел „Общинска собственост“ Живко Димитров съобщи, че в района на плажа имотите са на софийската фирма „Палмс 2001“ ЕООД и на Българската православна църква. Столичното дружество е закупило бившата водолазна база с прилежаща площ от 283 кв.м., плюс 100-метровия кей в морето. Другите два терена – първият от 20 дка, а вторият – огромен горски масив от близо 100 дка са реституирани земи на БПЦ, уточни Живко Димитров пред смаяния поглед на съветниците. „Гледай я ти църквата какви земи има?!“, ахнаха те.

До този момент се смяташе, че земите около бившата водолазна база са собственост на Министерството на земеделието. Припомняме, че лятото те бяха обсебени от частни лица, които се опитваха да прибират по 5 лева такса за паркинг на бургазлиите, плажували на Ченгене скеле.

Проблемът нищо чудно да се появи и това лято, защото Общината вече направи първи стъпки по придобиване на управлението на плажа. Идеята, както Живко Димитров уточни, е да поддържат чистотата на плажната ивица, за да стане тя привлекателно място за все повече бургазлии.
 
„Ще потърсим варианти, за да обособим паркинг“, уточни Димитров и допълни, че ако някой пак си позволи да обсеби чужда собственост ще се действа с цялата строгост на закона. Като собственик вече и общината ще има интерес да се спазва реда на Ченгене скеле.

Плановете на Община Бургас са подобно на Централния плаж и на Ченгене скеле да постави безплатни чадъри и шезлонги, но това най-вероятно ще се случи от 2018 година, тъй като за предстоящото лято е нужно да се инвестира сериозна сума за почистването и поддържането на инфраструктурата на Ченгене скеле, уточни Живко Димитров.