"Каква е днешната политика да ви кажа честно не знам, дали е рокендрол или чалга, нямам идея". Това заяви в ефира на БНТ президентът Петър Стоянов. "15 години, след като загубих президентските избори, осъзнавам много неща. Важно е да слезеш от политическата сцена навреме. Това, че си бил на определен пост те задължава за цял живот, повярвайте ми", каза още той.
"След като слязох от политическата сцена телефонът ми спря да звъни, много хубаво беше. Преди 20 години имаше борба за идеи, сега не е така. Политиката не е игра, тя е призвание. У теб трябва да има нещо, с което да й помогнеш. Ние никога не сме знаели истинските уроци на демокрацията и нямахме време да ги научим. В демокрацията казваме, че всеки има право да гласува.

Не всички можем да управляваме, но всеки може да съди е казал Перикъл", добави още той. "Крайно време е да се разбере, че политиката е сериозно, много сериозно нещо. Всеки има право на своите човешки права и свободи, но към политиката трябва да се подхожда изключително внимателно. Когато поверяваме своето управление на някого, трябва да внимаваме на кого", смята той.

"Един съвет, ако може: Президентската кампания се води веднъж на пет години и основното правило е, че ако не можеш да помогнеш на хората, то недей да им вредиш", така отговори той на въпрос какво е предизборната кампания.