Жалба, че е заплашван от българин и се опасява за живота си, е пуснал в полицията скандалният македонски журналист Миленко Неделковски. Съденият и лежал за измами водещ на тв предаване си навлече гнева на ловеца на мигранти Динко Вълев, след като потроши българския паметник на връх Каймакчалан, съобщава „България днес”.
След задочния сблъсък в интернет Миленко се чувствал застрашен от Динко. Освен че ходи навсякъде с охрана от трима души, той е поискал властите да се задействат срещу българина, който го заплашил със саморазправа.
 
Така срещу наш Динко започнало разследване в югозападната ни съседка, а той е персона нон грата в страната. Всеки опит на Вълев да мине границата с Македония е безуспешен. Македонските граничари упорито отказват да пуснат българина на тяхна територия, като му връчват документи, че е опасен за националната им сигурност.
Последният опит Динко Вълев направил на 10 октомври. Той заминал изненадващо за Македония, без да каже на никой. Тогава му дали пореден набор с документи, макар да не носел плочата със себе си в колата.
 
"В крайна сметка плочата е вече в Македония. Успях да я вкарам с друга кола и до вторник най-късно предполагам ще бъде поставена", коментира Динко Вълев.
 
По това време той ще бъде във "Фермата" - риалити формата на Иван и Андрей, където трябва да участва в седмицата от 17 октомври.
 
Междувременно Миленко бил в нервна криза от срещата с Динко. Той спрял да посещава обичайните места, къде разпускал, а в предаването си се държал адски странно, коментират колегите му в телевизията. В една от последните си изяви на екран, Миленко мълча близо 20 минути. Близките му твърдят, че едрият мъж истински се притеснил, защото голяма част от съгражданите му също не подкрепят потрошаването на монумента.
 
"Не искам да го бия, само да го наплюя за това, че оскверни паметта на българските воини, загинали на Каймакчалан", успокоява журналиста Динко. Въпреки това едва ли ще бъде допуснат да се срещне с врага си, за да не създава предпоставка за омраза между съседна Македония и България.
 
По време на посещението си в Македония преди дни министърът на културата Вежди Рашидов предложи потрошената плоча да бъде възстановена с общи усилия на двете държави. Той е получил подкрепата за това решение на македонския си колега Елизабета Канческа. "С македонската ми колежка сме на позицията, че плочата е била поставена, без да е поискано разрешение от съответните институции, а относно акта на поругаването и разрушаването - това действие е недопустимо. Министър Канческа се разграничи от този акт", разказа за разговора министър Рашидов.