Документи, с които БЛИЦ разполага, разкриват скандалната истина със сделката за мина "Ораново". Тя придоби печална известност през 2013 г., когато в нея загинаха четирима работници. Независимо от разследването, прокуратурата в Благоевград излезе с постановление за липса на извършено престъпление.
В центъра на всичко е скандалният бизнесмен Красимир Христов, по-известен като Паргов. Той се ползва с протекциите на Румен Овчаров и именно покрай него успява да купи мината за... 1 лев. Това става във времето, когато Овчаров е енергиен министър.


 
Красимир Михайлов Христов - Паргов е известен още и като собственик на фалиралата Добруджанска банка, на зърнени складове в Добруджа и на други предприятия. В началото на ноември 2005 г. джипът на Красимир Паргов бе обстрелван с автомат край Радомир.
 
Пак с помощта на влиятелни приятели Красимир Христов успява да вземе и концесия за мина "Ораново". Малко след това започва врътките с препродажбите.
 
На 28 юли 2007 г. През фирмата си "Балкан МК" ЕООД той продава на "Въгледобивна компания" ЕООД мина Ораново. Цената този път е съвсем различна и в съвсем не "държавна" - 35 млн. лева.


 
Към този момент "Ораново" е концесионер на участък "Бобов дол".
 
От документите по сделката става ясно, че към датата на подписване на договора купувачът се задължава да прехвърли 35 млн. лева по сметка на продавача в КТБ.
 
На 15 Февруари 2013 сайтът “Пиперник” алармира следното: "До най-неочаквани събития, които се случват на непристъпната територия, владение на радомирския бизнесмен Красимир Паргов. По неофициалнни данни, от известно време насам, е забелязано необичайно раздвижване. Богати търговци, някои от които и с турски произход, изкупуват активи на прочутия радомирец. Първоначално се започнало от фермите с угоените бикове, после със сламата, а злите езици говорят и за следващи стъпки."
 
Справка на БЛИЦ в Търговския регистър сочи, че след сделката също става прехвърляне на собствеността в "Ораново" и през 2014 г. в учредителния договор фигурират имената на Костадин Боянски, Стоян Пъргутев и Валери Манов. Фирмата участва с неизброим брой акции и в "Пирин Ораново", където все още собственик е Красимир Христов. През 2015 г. има нова сделка - този път акциите в мината са прехвърлени на перничанина Станислав Тасев. Още тогава има съмнения, че сделката е фиктивна и на практика мината отново става владение на Красимир Христов - Паргов, защото той е вуйчо на Станислав Тасев.
 
Мира НАЙДЕНОВА, БЛИЦ