Жители на Дебелт масово напускат къщите си, съобщава Флагман.бг. Причината е фекалната река, която прави животът им там непоносим. В селото липсва канализация и пречиствателна станция, а от мръсния канал, който минава буквално на метър от домовете им, се носи непоносима смрад. Заради това и все повече къщи в най-голямото село в Община Средец остават заключени.
 Всичките екскременти на около 2000 души се изливат директно в защитената по Натура 2000 р. Средецка и никой не предприема мерки, за да разреши големия проблем на Дебелт, който е на път да се превърне в екокатастрофа.

„Това е недопустимо! Живеем в XXI в., а вижте какво сме принудени да търпим! Страшно е! Мръсотията и миризмата ще ни довършат”, оплакват се хората.
 

 В Дебелт дори има дворове, в които плували фекалии, а кладенците на къщите около реката са неизползваеми, казаха местните жители. Те се притесняват и от избухването на епидемия заради мръсотията.
 

Кметицата на селото Иванка Ангелова разкри, че многократно е алармирала държавните институции, но реакция от тяхна страна до момента липсва.
 


„Виждате какво е положението. Мирише ужасно! Вече не се търпи! Много хора са готови да избягат, а други да се вдигнат на протест. Призовавам компетентните органи да ни обърнат внимание и да решат проблема. Сега като отворят затвора положението ще стане страшно. Готови сме да стачкуваме до дупка”, каза кметицата.

Съвсем скоро ще бъде пуснато в експлоатация и затворническото общежитие в района. Предвижда се в него да има около 1 000 души пандизчии и персонал. Супер модерното съоръжение обаче също няма канализация и отпадъците на обитателите му отново ще отиват директно в реката, която вече е добила кафеникав цвят. Течението трудно ще може да изтласква боклуците, тъй като те ще се вливат и от двете страни на водоема. Тогава се очаква да гръмне екобомбата.