Токсична хранителна добавка се продава в България и в още 14 други държави от ЕС. Това е съобщено чрез системата на Европейската комисия за бързо оповестяване за опасни храни (RASFF). Въпросният продукт представлява изсушени и стрити листа от ечемик, рекламирани от производителите и търговците като “биологична” храна за вегани под формата на таблетки, пише "Марица".

В тревистата добавка е открита бактерията Escherichia coli, с щам, съдържащ гена stx1. Същият щам продуцира токсин, изключително отровен за хората. Всеки месец в световен мащаб се установяват стотици смъртни случаи причинени от бактерията, предупреждават от Асоциация „Активни потребители”.

В Европа последното голямо епидемичо хранително отравяне с тази бактерия е било преди няколко години в Германия. Тогава болестта била предизвикана от подобно замърсяване на “биологични” храни и довела до фатален край повече от 50 човека.

В България предупреждението е получено в Агенцията по безопасност на храните на 9 септември. Информация за това обаче не е предоставена нито на потребителите, нито на търговците или медиите. Добавката се предлага свободно в България както в търговската мрежа, така и в  интернет. Цената за една опаковка от 250 таблетки е 22,99 евро.