Българин, който в момента лежи в предварителния арест в Атина и очаква присъда за трафик на бежанци, се свърза с агенция БЛИЦ и потърси помощ.
"Тук ще изгния, имам малко дете и сигурно няма да го видя, страшно е! Искам да разкажа на всички какво се случи с мен, за да предупредя и други и да не се повтори това и с тях. Виновен е Георги Христов Андреев - Шумата, той е човек на мутри от Бургас и в момента се занимава с трафик на бежанци", разкрива Атанас пред БЛИЦ.
 
Той разказва, че е попаднал в клопка по класическата схема - когато останал без пари и бил готов на всичко.
 
"Ние сме от Русе, имам малко бебе, изплащаме ипотека, принудих се да замина за Гърция, за да изкарам повече пари. Намираше се работа, но в един момент спряха да плащат и реших да се прибера обратно в България. Нямах пари дори за билет и потърсих други българи с надеждата, че ще ми помогнат с работа", разказва още Атанас.
 
Така един ден му се обадил Шумата с предложение за добре платена работа като шофьор на микробус.
 
"Не ми каза, че е нещо незаконно, обеща ми да помага. Трябваше да превозвам тези бежанци. Попитах го - да не ме вкарат в затвора, а той ми отговори, че има връзки в прокуратурата и в полицията в Атина. Така приех, защото бях притиснат от мизерията. Хванаха ме още първия ден и ме арестуваха. Когато опитах да намеря Шумата, той се покри, не ми уреди дори адвокат, намерих си служебен защитник. Вече в затвора разбрах що за човек е той и с какво се занимава. Знам за няколко българи, опарени по същата схема в Испания. Тук затворът е пълен с българи, които са като мен - дошли са да припечелят пари и са изработени от Шумата. Прибира пари от тях и печели на гърба на българите", разказва Атанас.
 
Делото му трябва да се гледа следващия месец. Той опитал да се свърже с консулството ни в Атина, оттам му обещали подкрепа, но още никой не го е търсил оттам.
 
"Страх ме е, казаха ми, че мога да получа и 25 години присъда, изгнивам тук, моля за помощ", признава Атанас.
 
Мира НАЙДЕНОВА, БЛИЦ