В сряда а не във вторник се свиква извънредно заседание на Народното събрание предаде БГНЕС. От пресцентъра на Народното събрание пуснаха ново съобщение, според което заместник-председателят на парламента Димитър Главчев свиква извънредно пленарно заседание на 19 октомври 2016 г., сряда, от 9.00 часа.
Разпореждането е на основание чл. 78, т. 2 от Конституцията и чл. 44, ал. 2 и 3 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание. В дневния ред са включени проекторешение за отмяна на Решение на Народното събрание от 12.10.2016 г. за работата на Народното събрание през октомври и ноември 2016 г. и първо четене на законопроекти за промени в Изборния кодекс.

В програмата са и първо четене на промени в Закона за задълженията и договорите, проекторешението във връзка с Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между Канада, от една страна, и Европейския съюз и неговите държави-членки, от друга страна, както и първо четене на промени в Закона за акцизите и данъчните складове. По-рано днес пресцентърът на НС съобщи, че Главчев свиква извънредно заседание на парламента във вторник.

По-рано днес БСП внесе ново искане за извънредно заседание в сряда. „Днес проведохме разговори с другите парламентарни групи и внасяме 73 подписа за свикване на извънредно заседание в сряда. Съобразили сме се с желанията на колегите от другите групи за дневен ред, заяви на брифинг лидерът на „БСП лява България“ Корнелия Нинова. „Първа точка е проект за отмяна на решението за ваканция.

Втора точка са трите предложения за промени в изборния кодекс. Трета е промяна в закона за задълженията и договорите, това е намаляването на наказателните лихви.

Четвърто е споразумението с Канада и пето са данъчните закони, които минаха през бюджетна комисия. Приети са на тъмно от МС, но по същество увеличават данъци и акцизи, тоест финансовото бреме на народа“, каза Нинова. Според нея Димитър Главчев трябва да свика заседание, защото такива са правилата на парламента. „Ако отново разиграват тези циркове, не дойдат или не се регистрират, ги призоваваме да си върнат заплатите. Нашите депутати, всеки в региона, от който е избран, тези средства да финансира, да дари, по негова преценка на домове за деца, на възрастни хора, на читалища, на самодейни състави. Тези пари не са изработени, следователно ще ги дарим там, където български граждани имат нужда от това“, зарече се лидерът на БСП.

Министър-председателят Бойко Борисов пък проведе среща с ПГ на ГЕРБ и заяви след срещата, че е препоръчал да бъдат изпълнени всички искания на опозицията за извънредно заседание и дневен ред.