Премиерът Бойко Борисов е свикал за 17.30 ч. оперативно заседание на Министерски съвет, съобщава "24 часа". Темата на заседанието ще е стабилността на правителствената коалиция и това дали всички управляващи имат желание да довършат мандата.
Освен министрите на заседанието ще присъстват и членовете на техните политически кабинети, както и лидерите на парламентарните групи, които подкрепят правителството.

След проваленото заседание на Народното събрание тази сутрин премиерът Бойко Борисов отиде в парламента извънредно. Лидерът на ГЕРБ поиска да се свика второ извънредно пленарно заседание и да се включат всички точки в дневния ред, които поискаха от опозицията.

Премиерът заплаши и Реформаторския блок, че ще може да се преформатира правителството в случай, че коалиционните партньори не изпълняват своите задължения и не подкрепят начина, по който гласуват управляващите.

Търпението ми се изчерпа и групата иска да преформатирам правителството, обясни премиерът. Той беше категоричен - или реформаторите ще дойдат и ще се държат точно, или повече с тях няма да се занимавам. Борисов говореше за седем министри-реформатори в кабинета си, а на въпрос кои са те, отговори, че ще се види, ако не се разберат.

Парламентарното заседание се провали, след като депутатите не събраха необходимия кворум от минимум 121 народни представители. Бяха направени три опита, които обаче не се увенчаха с успех. При първия опит в зала се регистрираха 91 депутати, при втория - 96, а при третия - 95 избраници.

Извънредното заседание беше по искане на БСП и ДПС. Причината беше гласуваната дълга предизборна ваканция. От левицата поискаха да се отмени почивката на депутатите. До заседание обаче не се стигна, защото народните представители от управляващото мнозинство не се регистрираха в зала, а оставиха на опозицията да събере кворум.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!