Кандидатът за президент от Коалиция „КАЛФИН-ПРЕЗИДЕНТ“ Ивайло Калфин се срещна с представители на Организацията на евреите в България – Шалом. В разговора бяха обсъдени теми, свързани с толерантността в обществото, интеграцията, взаимодействието между институциите, образованието и поправките в Закона за вероизповеданията.
„В момента, особено в кампанията, се шири един парадокс, свързан с разделението. Всички хем говорят за обединение, хем непрекъснато се насаждат линии на разделение. Насажда се нетърпимост и страх. А задачите на хората, които се занимаваме с политика, е точно обратната - да се противопоставяме категорично на такива разединения“, категоричен беше Ивайло Калфин.

„Процесите по насаждане на нетърпимост създават среда, която усилва чувството на несигурност. Важно е държавата да си знае мястото и пронадлежността, вкл. и към НАТО, и ЕС, но същевременно България трябва да бъде по-активна със съседите си. България може да противодейства на тенденциите с повече активност, с приятелски отношения. Българските отношения с Израел са пример за приятелски отношения, които се развиват прекрасно и убеден съм, че заедно можем да направим така, че да има повече стабилност“, подчерта кандидатът за президент.