В рамките на следващия месец на всеки един от хората, които ще бъдат съкратени от рудник „Бабино” ще бъде изготвен индивидуален план и възможно най-бързо ще им се намери работа.Това каза по време на извънредно заседание на Комисията по енергетика социалният министър Зорница Русинова във връзка със случващото се в „Въгледобив Бобов дол“, предаде „Фокус“.
„Тревожността ми като министър на труда и социална политика е най-голяма заради това, че очевидно разпоредителни сделки от 2007 година, по които има много въпроси и анкетни комисии, няма как да променят съдбата на хората в региона и бъдещето им”, заяви министър Русинова. Тя посочи, че още на 3-4 октомври, при индикации за стачни действия, екипи на Главната инспекция по труда е отишла на проверка в резултат, на която са съставени 8 акта и са установени нарушения.

„За мен по-важно е, че тази седмица беше подадено уведомление за масови съкращение към Агенция по заетостта. Общият брой, на работещите в „Бабино” е 670 човека. Във вторник бе подадено уведомление за съкращение на 650 човека. От този момент нататък екипи на Агенция по заетостта работят с ръководството на мината, заедно с работниците и днес сутринта имаше среща на изпълнителния директор на Агенция по заетостта плюс служители на Бюрата по труда, които да подготвят разяснителна кампания и да имат готовност как да помогнем на хората, за да могат бързо, при затваряне на мините и освобождаване от работа, да имат възможности за реализация”, посочи министър Русинова.

Тя разясни, че от тези 650 човека 158 са пенсионери. „Остават 492 човека. От тях 90 подлежат на пенсиониране, така че съвместно с проверките, които предстои да направим ще процедираме за най-благоприятни за тях условия. Около 40 са младежите до 29 години, на които има възможност в момента по активните програми в МТСП да се окаже подкрепа с допълнителна квалификация, защото това са млади хора, които наистина могат да бъдат подпомогнати с квалификация и умения”, отбеляза социалният министър.

„В момента на територията на двете бюра по труда – Кюстендил и Дупница има общо около 371 свободни работни места, някои от тях са технически и инженерни специалности, които са адекватни на квалификацията на хората, които работят в мините. Така че в рамките на следващия месец с всеки един от хората, които ще бъдат съкратени посредниците ще работят, за да бъде изготвен индивидуален план и възможно най-бързо да бъдат подпомогнати, за да им се намери работа”, увери тя.