Руският президент Владимир Путин подписа закон, с който ратифицира споразумението между Москва и Дамаск за разполагане на руски военни в Сирия за неопределен период от време. Сделката на режима на Башар Асад с Русия беше договорена през август 2015 г. Тя позволява на руската армия да се установи за постоянно в базата Хмеймим, от която и в момента излитат самолетите, оказващи подкрепа на сирийските въоръжени сили.

Подписът на Путин върху споразумението, което няма краен срок, създава условия за превръщането на базата в постоянно съоръжение на руските военни.

„С федералния закон се ратифицира споразумението между Руската федерация и Сирийската Арабска Република за разполагането на авиационни групи на Въоръжените сили на Руската федерация на територията на Сирия, подписано в Дамаск на 26 август 2015 г.“, се казва в официалното съобщение на президентската институция на Русия.

Още през август Путин поиска от депутатите да ратифицират текста, който също така осигурява на руските части имунитет от съдебно преследване в Сирия.

Предполага се, че към момента Русия има около 4000 души персонал в Хмеймим, както и няколко десетки военни самолета.

Междувременно стана ясно, че Путин е обсъждал с турския президент Реджеп Ердоган създаването на обща система за противоракетна отбрана по време на срещата им в Истанбул този понеделник.

Всичко това става на фона на засилващо се напрежение между Кремъл и Запада. САЩ обвиниха Русия за удар срещу хуманитарен конвой на ООН край Алепо в Сирия. Путин обаче отрече и посочи, че няма доказателства за подобни твърдения.

След това администрацията на американския президент Барак Обама съобщи, че Кремъл се меси в президентските избори в САЩ, осъществявайки хакерски атаки срещу сървъри на демократите, подкрепящи Хилари Клинтън.

В отговор Путин заяви, че това е част от кампанията на Обама, насочена срещу кандидата на републиканците Доналд Тръмп и отрече Русия да е замесена по какъвто и да е начин.

В сряда ситуацията придоби абсурдни измерения, след като няколко британски таблоида писаха, че Кремъл се готви за ядрена война.

„Русия спешно отзовава длъжностните лица и семействата им, живеещи в чужбина, като заплахата от Трета световна война расте“, предупреди „Дейли стар“ (Daily Star).

А „Дейли Мейл“ (Daily Mail) добави, че Москва е прекратила споразумението със САЩ за ограничаване на ядрените оръжия.

Попитан за ставащото, говорителят на Пуин Дмитрий Песков коментира, че не е и чувал за предполагаемото отзоваване на семействата на длъжностните лица.

Този уикенд трябва да се проведе нов кръг от преговори между Русия и САЩ за преодоляване на различията им по отношение на кризата в Сирия.

Източник: БГНЕС, RT, BBC