Русия започнала „кампания по разрушаване на единството на Запада”, като използва скрити икономически и политически механизми, пише New York Post с позоваване на американския Център за стратегически и международни изследвания.
Авторите на доклада „Кремълски сценарий: разбиране за руското влияние в Източна и централна Европа” са уверени, че Москва се опитва да привлече на своя страна приятелски политици от България, Унгария, Латвия, Сърбия и Словакия, да сложи под контрол европейския пазар на енергоносители и да подкопае антикорупционното законодателство на отделни страни.

„В няколко страни руското влияние станало всепроникващо и повсеместно, че хвърля предизвикателства на тяхната национална стабилност и прозападни ценности, а също така представлява заплаха за евроатлантическата стабилност като цяло” – се казва в документа.

Русия планира да разшири присъствието си в Европа, осъществявайки няколко големи икономически проекта. Москва успя да си осигури получаването на договор за строителството на два атомни енергоблока в Унгария. Авторите на доклада обръщат особено внимание, че България е особено уязвима за руското икономическо влияние.

Превод и редакция: БЛИЦ