Прокуратурата повдигна обвинение за сключени пет неизгодни сделки на бившия ректор на Медицинския университет Ваньо Митев. Това каза адвокатът му Димитър Вълчев, след като малко повече от час двамата престояха в сградата на Столичното следствие.

Ваньо Митев остава на свобода срещу парична гаранция от 20 000 лева, обясни още Димитър Вълчев. Митев коментира, че не се притеснява от повдигнатото обвинение.

Софийска градска прокуратура образува досъдебно производство срещу академика след одитен доклад, изготвен от Министерство на образованието. Магистратите разследват съмнителни хонорари, получени от Митев и негови роднини, нерегламентираното премахване на стол в университета, злоупотреби с обучение на чуждестранни студенти в центрове в Швейцария, Германия и Кипър.

Проверява се изразходването на бюджетни средства за командировки до Доминиканската република, Москва, Иркутск, Чили, Оман, Хавана, Токио, Сеул. Предмет на разследването е и закупуването на високопроходим Рейндж Ровър за 177 хиляди лева. Митев отхвърля обвиненията.