В Плевен за първи път е показана на живо най-отровната змия на Земята. Това съобщи Георги Еленски - ветеринарен лекар, собственик на терариума, който е разположен в отдел "Природа" на Регионалния исторически музей и ще остане в града до 14 ноември.
В него са настанени четири от десетте най-отровни змии в света. Екзотичната колекция има 40 влечуги и е втора по-големина в Европа - в момента е с повече видове от терариума на Лондон, твърди Еленски. За по-голям брой влечуги се грижат единствено в терариума в Москва, добави той. Най-отровното животно на планетата, което гостува на Плевен, се нарича континентален тайпан. Екземплярът е млад, с дължина около метър.

Този вид е открит е през 1980 г. в централна Австралия, поясни Еленски. Счита се, че еволюционно е по-стар вид от другите видове тайпани. Концентрацията на отровата му е по-силна около 50 пъти от тази на обикновената кобра и 25 пъти - от отровата на черната мамба. Още от излюпването си от яйцето тази змия е смъртоносна за човека. В терариума тя се храни с плъхчета. С около 10 неотровни живи животни посетителите могат да се снимат.

Сред тях са пет смока и триметров тигров питон. Всички неотровни животни са опитомени, поясни Еленски. С крокодила, въпреки че е малък по размери, също не се допускат снимки, "защото често е ядосан", уточни той.