"Не мога да повярвам, че кандидат за президент на САЩ се хвали, че тормози сексуално жени. Това е зловещо, страшно и боли. Като онова чувство под лъжичката, когато си вървиш по улицата, гледаш си своята работа и някой изкрещява нещо вулгарно за тялото ти". Това заяви първата дама на САЩ Мишел Обама в емоционална реч в Ню Хемпшър, част от президентската кампания на Хилъри Клинтън. 
"Когато видиш онзи колега, който стои прекалено близо, зяпа те прекалено дълго и те кара да се чувстваш неудобно в собствената си кожа. Това усещане на ужас и насилие, което жените чувстват, когато някой ги е опипал, насилил и те са казали "Не", но той не ги е слушал", каза още първата дама на САЩ. 

Обама не спомена името на Доналд Тръмп нито веднъж, наричайки го просто "кандидатът". Тя започна коментара си с препратка къмизтеклите миналата седмица записи, на които той се хвали, че щом види красиви жени, започва да ги целува и да ги опипва, а те му позволяват това, защото е "звезда". Скандалът разклати сериозно позициите на Тръмп дори сред републиканците и вероятно ще му коства победата на изборите.

"Давим се в това и правим каквото жените винаги са правили - опитваме се да се задържим над водата, просто да минем през това и да се преструваме, че не ни тормози. Може би защото мислим, че ако си признаем болката, ще изглеждаме слаби като жени. Може би се боим да бъдем толкова уязвими. Може би сме свикнали да преглъщаме чувствата си и да мълчим, защото сме виждали колко често хората ще повярват на него, а не на нас. Или може би не искаме да повярваме, че все още има хора, които имат толкова ниско мнение за нас като жени."

"Това не е нормално. Това не е "просто политика". Това е позорно, нетърпимо и няма значение от коя партия сме, демократи, републиканци, независими, нито една жена не заслужава да бъде третирана по този начин. Знам, че сме в кампания, но тук не става въпрос за политика, а за основно човешко достойнство. За добро и зло. И това не може да продължава".

Речта на Обама може би ще бъде една от най-важните в тази кампания, защото тя успя да сложи "човешко лице" на посланието си и да не се ограничи до партийната идеология, отбелязва в. "Вашингтон пост". Поставяйки изказването на Тръмп в контекста на редицата скандали, свързани със сексуално насилие в университетските кампуси в САЩ, тя на практика изрази обидата и ужаса на много американски жени от тормоза, пред който са изправени всеки ден.

CNN нарече думите ѝ "нетипично пряка атака от първата дама". По време на речта си Обама заяви, че е променила планирания текст, защото "би било нечестно и неискрено просто да продължа напред, сякаш нищо не се е случило".