Най-голямата политическа сила в България - ГЕРБ, издигна председателя на Народното събрание Цецка Цачева за кандидат-президент. От началото на кампанията Цачева обикаля десетки населени места. Най-четената електронна медия потърси Цачева по най-горещите теми в държавата. Ето как Цачева отговори на въпросите на управителя на БЛИЦ Ивайло Крачунов.
- Г-жо Цачева, как си обяснявате агресивните нападки, които се изсипаха срещу Вас в самото начало на номинирането Ви за президент?
- Кампанията на ГЕРБ набира скорост. Срещам се със стотици хиляди български граждани. На протегната ръка никой не е отказал да се здрависа с мен. Настроението на хората към мен е изключително позитивно.

Знам, че опонентите ми си служат с личностни нападки основно срещу мен и ми отправят провокативни послания. Моето обяснение за нападките е едно - липса на политически аргументи. Няма за какво да бъда укорена като личност и като човек, заемащ отговорен държавен пост и смятам, че нападките по отношение на мен са проява на безсилие.

За мен по-важно е друго, аз към човек, който издържа на обиди и умее да прощава. В момента, в който стана президент, ще работя с всички политически сили и техните представители.

- Очаквате ли срещу Вас да бъдат извадени компромати от страна на опонентите Ви и задкулисни сили в разгара на предизборната кампания?
- Вероятно да. Кампанията на основния ми опонент от левицата е изцяло изградена на принципа на отрицанието. Това е видно и от предизборния плакат на опонента ми, които видях в районите, в които обикалям.

Опонентите ми нямат аргументи, няма какво да противопоставят като смислени позиции и предпочитат да си служат с обиди.

- Смятате ли, че ще има балотаж на вота за държавен глава?
- Избирателната активност ще даде отговор на този въпрос. Нагласата и надеждата, която виждам у хората, че изборите ще се решат на първи тур, ме кара да бъда оптимист.

- Какво е мнението Ви за политиката на правителството по отношение на бежанската вълна, която се усилва с всеки изминал ден и заплашва да ескалира?
- Предизвикателствата в днешните сложни дни безспорно изискват успешни политики от страна на държавните органи. Най-голямото предизвикателство пред България е миграционната и бежанска вълна. 

Категорично заявявам, че правителството на премиера Борисов се справя по възможно най-добрия начин с този проблем.

Връщам се в средата на септември, когато на заседанието на Съвета в Братислава бе чут гласът на България. Ние отстояваме държавният интерес по най-добрия начин. Когато имаме ясна позиция можем да печелим от европейската солидарност. На страната ни бяха предоставени 160 млн. евро за по-надеждна охрана на българската граница, технически средства и жива сила.

Самият факт, че на новата европейска агенция за гранична и брегова охрана, която е със седалище във Варшава, бе даден старт в България, говори за доверието и положителния облик, който има страната ни пред европейските ни партньори. Правим го за сигурността на всички български граждани и на всеки един европеец.

- Коя е най-голямата Ви грешка като политик?
- Не мисля, че съм допускала фатални грешки.

- По какъв начин ще опровергаете тезата на множество политици и анализатори, които се опитват да ни внушат, че президентската институция няма властови, а протоколни функции? 
- По начина, по който е устроена българската конституция, президентската институция не е част от трите власти. Но президентът има достатъчно правомощия и компетентности и в трите власти - законодателна, изпълнителна и съдебна.

Президентът трябва да бъде главнокомандващ на армията, обединител на нацията и да представлява държавата в международен план. 

Президентът има изключително важна кризисна функция тогава когато при политическа криза Народното събрание в република с парламентарно управление, каквато е България, не може да избере правителство и да структурира държавните органи. В такъв случай президентът излиза под прожекторите и може да състави служебен кабинет.

В тази връзка припомням, че в мандата на действащия президент г-н Плевнелиев му се наложи на два пъти да съставя служебни правителства.

- Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов атакува членове на Висшия съдебен съвет в предизборната кампания. Кога подобен род интриги в съдебната власт ще бъдат прекратени, за да могат институциите да работят нормално по начин характерен за европейските държави?
- Президентът трябва да работи за издигане на авторитета на всички държавни институции.

Подобни различия между институциите, за които споменавате, не са в интерес на стабилността и сигурността на държавата и в крайна сметка не работят в интерес на българските граждани.

Ще полагам усилия на диалог и балансирана политика, за да се чуят различните гледни точки. За мен работещото решение за България зависи от постигнатото съгласие и баланс в този диалог.

Интервю на Ивайло КРАЧУНОВ