Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов се превърна в официален защитник на банкера беглец Цветан Василев. Това се случи по време на заседание на Висшия съдебен съвет, на което Панов тържествено обяви, че доносите в интервюто на доскорошния мажоритарен собственик на КТБ пред медията на приятеля му Иво Прокопиев са проверими. След това шефът на ВКС поиска изненадващо оставката на представляващия Висшия съдебен съвет Димитър Узунов. Защо Панов защитава човека, който фалира четвъртата по големина банка в България и каква е ролята на Костов и кръга "Капитал"? По тези и други горещи теми разговаряме с политолога Антон Тодоров.
- Г-н Тодоров, как си обяснявате активността на банкера-беглец Цветан Василев в медиите на Прокопиев?
- Искам да подчертая, че преди година Цветан Василев е завел дело срещу мен, което спечелих на първа инстанция. Много държа да уточня това нещо, защото нахалството на този човек е безгранично. Според различни доклади той е източил от КТБ милиарди, това твърди и "Аликс Партнърс", които той се заканва да съди, заради това, че са направили такъв доклад. Според мен не бива да му се дава думата. В България трябва да е останала минимална доза благоприличие, което би се изразило в това този човек да бъде докаран в чувал, ако трябва, за да застане пред българското правосъдие заради катастрофата, която причини на българите, на българската държава и на публичните институции.

- Как си обяснявате факта, че председателят на ВКС Лозан Панов се превърна в публичен защитник на подсъдимия за източване на КТБ?
- Лозан Панов и цялата кохорта хора, които са близки до кръга "Капитал" биват подкрепяни медийно от лица, които са правили приватизационни сделки. Като например тази в завода "Каолин", за която написах на базата на документи от агенцията за приватизация как точно е била приватизирана. В медиите на такива хора им се дава място да говорят поради една много проста причина. Те трябва да създадат гръб на хора като Цветан Василев, които по този начин да получат безнаказаност. Това е голямата идея. В България за пореден път се доказва, че хора като Цветан Василев могат да направят римейк на това, което се случи 95-96 година и никой да не носи отговорност. Оказва се така, че ние българите сме по-зле от животните. Едно животно, което се спъне в един камък, втори път не се спъва в него. А ние позволяваме няколко пъти да ни оберат до шушка по един и същ начин.

- Каква е ролята на Иван Костов и Иво Прокопиев в тези схеми?
- Медиите на Прокопиев дават на "правилните" хора да изговарят пропагандните си послания. Сега ще обясня по какъв начин се прави пропаганден заслон. Като едни факти биват притъпявани, а някой биват абсолютно игнорирани, а на други се предават вселенски размери. Получава се една пропагандистка асиметрия в посланията. Тези медии никога не дават думата на отсрещната страна. Колко пъти сте видели в "Медиапул", "Капитал", "Дневник" и Клуб З" интервю с мен или с някои от хората, които са нарочени за врагове? Всичко е толкова подбрано, манипулират се дори и форумите в тези издания, за да се постигне пропагандно внушение, което в 27-ата година от началото на прехода е абсурдно, че в България има нещо подобно.

- Как ще коментирате анонса, който напоследък се върти в общественото пространство, че се готви нов десен проект с участието на Радан Кънев, Иван Костов и кръга "Капитал"?
- Такъв нов десен проект ще бъде като стария десен. Тука има една много хубава българска поговорка за бардака за......да не казвам какво от етични съображения. Този нов проект ще представлява същото чудовище каквото беше и ДСБ, каквото е и Реформаторския блок. За съжаление една малка група българи перманентно наливат кръв в една такава мумия. Казвам мумия, защото на хора като Кънев, Костов и Прокопиев не им е нужен анализатор. На тях им е нужен политически екзорсист. Нали си спомняте, че Костов говореше, че духът е напуснал СДС или тялото, а след това се върнаха в тялото. Аз задавам един въпрос: Когато се върне духа в тялото какво се получава? Получава се мумия, която не е от този свят, не се храни и върши злодейства, в техния случай - политическа мумия.

- Вчера членът на Висшия съдебен съвет Калин Калпакчиев даде интервю пред сайта на Огнян Донев "Клуб З". Как гледате на призива на главния прокурор Сотир Цацаров ВСС да вземе решение дали висшите магистрати трябва да дават изявления в медии, чиито издатели са обвиняеми и подсъдими?
- Абсолютно резонно искане поради една много проста причина. Ако ние някои факти за обвинението срещу Огнян Донев, то Цацаров знае цялата истина и до колкото съм наясно с обвинението там има много сериозни доказателства. Логично в медии на хора, които са с подобни обвинения да не се вземат на сериозно, камо ли пък представители на Висшата съдебна власт пък да дават интервюта там. По този начин се разцепва съдебната система и тогава тя не може да си върши функцията, което очевидно е една от целите на тези хора. Когато съдебната власт на си върши функцията се създава обществена неприязън и хората предвид на това, че биват пропагандистки обработвани, много често не могат да схванат кой кой е и за какво се бори. И поради тази причина се вижда такъв разнобой в общественото мнение. Няма ясно диагностициране кои са враговете на гражданското общество, а те са там. Когато си обрал 4-5 милиарда от една банка ти какъв си?! 

- Имаше ли по-голяма кандидатура на задкулисието от тази на Татяна Дончева?
- Много добре го казахте, тя наистина е кандидатура на задкулисието. Сега ще разкрия още една тайна. Кандидатурата на Татяна Дончева е най-ценния в момента политически проект за Цветан Василев и кръга около него. Хората на банкера подкрепят и ДСБ на Костов, както и евентуален нов десен проект. Но най-важна е Татяна Дончева, тъй като тя има все още възможност да генерира известна подкрепа, впредвид на това, че малко се говори за нея. Аз за това си позволих толкова директно да я атакувам, включително и със снимки, които не бяха се появявали преди и се появиха за пръв път във вашата медията. Това са фотоси с Илия Павлов. Когато си бил адвокат-консултант на Илия Павлов е абсурдно, че ще бориш мафията. Това е същото като борбата с мафията на Радан Кънев, който щом се докопа до властта и хора от неговата кантора започнаха да получават договори с държавни предприятия. 

Интервю на Явор БЕЛЧЕВ, БЛИЦ