Деца използват за игрална площадка изоставена сграда на булевард "Мария Луиза" в Пазарджик. Те се катерят по покрива, тъй като до него се стига без проблем - няма капандура, която да спира набезите.
Не се знае кога някое ще падне от триетажното здание. Или пък ще се набоде на множеството спринцовки и боклуци, натрупани вътре от наркомани, коментират притеснени жителите на квартала. 

Старата сграда е необитаема от години. Тя бе предвидена за нова библиотека, но проектът така и не се осъществи. На 11 март 2008-а започна нов проект, зданието трябваше да се превърне в търговски комплекс. Възложител бе софийската фирма "ЕЛ ЕМ Ипекс". Срокът за осъществяването на проекта бе 22 месеца, но той така и не бе докаран до финал. За някогашните намерения сградата да се ремонтира свидетелства част от нова дограма, която вече е изпотрошена. Хората от квартала се надяват поне сградата да се обезопаси, за да нямат децата достъп до нея. 

Друго знаково здание, което се извисява необитаемо в центъра на града, е залепено до хотел "Тракия". То е било предвидено да се използва за негово разширение. Впоследствие обаче се оказва ненужно. Една част от сградата е превърната в болница, а друга е дадена за офиси. Останалата част също с години стои неизползваема. Там дом са си намерили всякакви животни - котки, кучета, гълъби и дори гризачи, които пълзят и създават проблеми на близките търговски обекти.

Източник: Пазарджишка Марица